Från kärnkraft – till inre kraft

Mitt i livet gjorde egenföretagaren Ingela Palmquist på Pilgrimer en helomvändning. Efter 200 timmar i Peru blev hon internationellt certifierad yogalärare. Nu börjar hennes nya karriär – med fokus på hälsa.

bild-20-ingela

Entreprenören och konsulten Ingela Palmquist satsade på en ny karriär inom yoga. Hennes yogaklasser i Oskarshamn har nyligen börjat och fortsätter hela hösten.

Som initiativtagare och vd för Solkustens Pilgrimer Consulting AB har Ingela Palmquist länge varit ett känt namn i Oskarshamn och hela kärnkraftsindustrin. Sedan starten 2000 har företaget levererat konsulttjänster inom projekt- och verksamhetsstyrning i över 100 projekt. En stor kund har i många år varit kärnkraften.
– Vår affärsidé är att hjälpa företag att bli mer effektiva i större komplexa projekt, både genom rådgivning och utbildning. Förutom kärnkraft har det också blivit alltifrån större byggprojekt till forskningsprojekt där administrationen upplevts som tung. Vi har hjälpt dem att nå målet, därav namnet Pilgrimer – en pilgrims- färd, säger Ingela Palmquist, som jobbat inom branschen i 23 år.
Mitt uppe i en satsning att expandera företaget för drygt ett år sedan, började sjukskrivningarna trilla in bland personalen. Stress var den främsta anledningen. Till slut var det lika många anställda som sjukskrivna och situationen var ohållbar.
– Det skakade om vårt lilla företag ordentligt. Jag började ifrågasätta vad som var viktigt i livet och kände mig tvungen att dra i handbromsen. Samtidigt ändrades förutsättningarna inom kärnkraften för konsulter. Det kändes nästan som att hela universum sa till mig att byta riktning.
Ingela Palmquist tog då det radikala beslutet att ändra affärsmodellen helt. Numera är Pilgrimer en paraplyorganisation för konsulter som startat eget företag.
– Alla anställda fick erbjudandet om att behålla befintliga kunder och starta eget. Det var viktigt för mig att de fick en trygg start. Vissa nappade, medan andra fortsatte under en annan anställningsform, berättar hon.
Själv har Ingela Palmquist valt en annan väg, även hon fortfarande till viss del har ett finger kvar i affärslivet via Pilgrimer.
– Kände mig ganska mör efter alla tuffa beslut. Valde då att följa mina drömmar och min magkänsla. En stark inre röst sa till mig att göra något helt annorlunda. Min meditation och mentala träning mot stress nästan dagligen i sex år, gav mig en hint om vad jag skulle göra.
Inspirerad av Anne Kängström, den medicinska yogaterapeuten hon gått Mediyoga hos i Oskarshamn, och hennes totala livsstilsförändring från stressad till harmonisk, anmälde den då 42-åriga Ingela Palmquist sig till en yogalärarutbildning i Peru.
– Kan knappt förklara varför jag gjorde det, men behövde bryta mig loss från vardagen och åka iväg. Det krävdes en hel del mod från min sida, visste inte om yoga var något för mig och inte heller var jag vältränad eller ung! Kände mig som en osmidig flodhäst, säger hon och skrattar.
Det visade sig sedan vara en av de mest fantastiska upplevelser hon någonsin varit med om. På plats i inka-indianernas heliga dal var hon ingen annan än ”Ingela from Sweden”.bild-9-ingela
– Det var så intressant. Lärde mig att leva mycket mer i nuet, bli medveten om mina egna tankar och till och med kunna välja bort tankar som störde, säger hon.
Det blev tre veckor med tidiga morgnar, timmar av träning, teorilektioner om kroppens anatomi och en vegetarisk kost utan vare sig kaffe eller godis. En kombination av fokus på det inre jaget och fysiska balansställningar skapade en bra helhet och gynnade dessutom personlig utveckling.
– Såhär i efterhand är jag precis samma Ingela, men en uppgraderad sådan. Jag kanske inte var bäst eller smidigast på yogaklasserna, men upptäckte att min stora styrka låg i att fånga gruppen, att utbilda. Något jag tagit fasta på – i höst finns möjligheten att gå olika sorters yoga med mig i Oskarshamn. Både som privatperson och företag!
Under våren har Ingela Palmquist utbildat sig till MediYoga-instruktör samt läst basmedicin (grunderna i anatomi, fysiologi och patalogi). Till hösten fortsätter hon med steg två inom MediYoga, som innebär 1,5 års utbildning till yogaterapeut och yogalärare.
Hon och Anne Kängström samarbetar och finns i samma lokaler under Oskarshamnstidningen. Planen är att samarbeta med ännu fler aktörer inom vården och kompletterande medicin.
– Yoga handlar om att hitta balans i sig själv. Har en vision om att skapa ett holistiskt hälsocenter med retreats bland annat. Vill vara med och vända de stigande sjukskrivningarna i Oskarshamn gällande stress, göra skillnad – på riktigt, säger hon och fortsätter:
– I och med allt som hände i Pilgrimer med just sjukskrivningar, tog jag initiativet att tillsammans med Attraktiva Oskarshamn och företag i regionen vidta åtgärder för att få ner ohälsan och knyta samman företag och organisationer med olika vårdaktörer. Satsar på att det ska bli ett EU-finansierat projekt med start 2017. Ett perfekt sätt att kombinera mina erfarenheter från affärsvärlden och mina nya kunskaper inom hälsosektorn!

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Ingelas yogaklasser

Start vecka 36
Måndagar: MorgonYoga (drop-in) och MediYoga
Tisdagar: LunchYoga (drop-in)
Onsdagar: MorgonYoga (drop-in), LunchYoga (drop-in) och Hatha Yoga

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Läs om henne i Oskarshamns Stadsmagasin här […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.