Halloween hela året för Minette

Halloween firas alltid den 31 oktober. Men för Minette Warsson i Fårbo är det Halloween hela året. Ett 100-tal dödskallar pryder hemmet – och kroppen.

Redan vid husdörren finns en ledtråd vad som komma skall. En dödskalle på två benknotor i ett kors hälsar besökare välkomna.
– Den sitter där hela året, förutom när julkransen är uppsatt förstås, säger Minette Warsson och visar in till vardagsrummet där den största delen av hennes samling finns.b41a0053
– Många dödskallar har jag fått av vänner och släktingar. Tycker mest om när dödskallarna ser realistiska ut, inte så mycket bling bling som det kan vara nu för tiden. Tycker också att det är roligt att samla på andra saker som hör mörkret till, så som zombies, demoner och vampyrer.
Just dödskallen är för många en symbol för döden, pirater eller gift. Men för Minette Warsson betyder den något annat.
– En påminnelse om att alla ser vi likadana ut inuti, säger hon.
Samlandet började i form av pegs med dödskallar när hon var tolv år gammal. Sedan utvecklades intresset till att bli en del av henne själv.
– Som tonåring stack jag ut från mängden. Svarta kängor, nitbälte och nithalsband, lång svart kappa och vita linser. Håret varierade i färg, alltifrån rosa till grönt. Var också väldigt svartsminkad, berättar hon.
Nu har hon lagt de mer extrema klädvalen åt sidan, men dock inte helt. Då och då tittar gamla Minette fram.
– Den sidan kommer nog alltid att finnas där. Det händer att jag tar på mig de vita linserna, mörklila läppstift och nitarna. Men roligast är att sminka mig inför Halloween – lätt den roligaste högtiden på hela året.
Då går hon också all in vad gäller utklädnad. Även om sminkningen till exempelvis en dödskalle eller en zombie tar flera timmar. I år väntar en fasansfullt rolig Halloweenfest med släkten hemma i Fårbo.b41a0074
– Behöver inte tänka så mycket på utsmyckning av huset – det är ju redan förberett, säger hon och skrattar.
– Men givetvis måste jag baka mina traditionsenliga häxfingrar (se recept här nedan), göra spökgodis och fixa svart bål (monsterdricka mixat med hallondricka). Det blir nog också Halloween-frågesport, spökvandring utanför och någon läskig skräckfilm.
Skräckfilmer är naturligtvis hennes favoritgenre vad gäller film. Hon har till och med ett motiv från skräckfilmen Silent hill tatuerat på armen. Dessutom har hon hela ryggen full med dödskallar.
– Har 13 stycken totalt på kroppen. Som tur är tycker min sambo Christopher om dödskallar också – det var hans dödskalle-tatueringar som gjorde att jag lade märke till honom från allra första början, berättar hon.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

Recept Häxfingrarfingrar
0,75 dl strösocker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
2 st stora ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
115 g rumstempererat smör
4,5 dl mjöl
1-2 tsk kakao att borsta kakorna med
Mandelflarn

Gör så här:
Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl. Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka en timme.
Värm ugnen till 175 grader. Ta en liten bit deg och rulla ut långa och smala ”häxfingrar” av degen. Nyp till dem här och där så att de blir ojämna och gör skåror i dem med en kniv. Lägg dem på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i ett mandelflarn på toppen av varje kaka. Ställ in plåten med kakor tio minuter i kylen. Därefter grädda dem cirka 10-12 minuter i ugnen eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna. Pensla med röd karamellfärg runt ”naglarna” och där fingrarna är ”avhuggna”. Pudra med kakao. Färdiga!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.