Delta i Movember, du med!

Nu är det dags att börja odla mustasch!
Gör som välgörenhetsorganisationen Round Table 79 i Oskarshamn och delta i Movember. Hela november månad kan du också stödja kampen mot prostatacancer genom att delta i RT:s olika auktioner på Facebook.

rondtabel-3

Gör som Marcus Lindqvist och odla mustasch i november. Eller köp en likadan mössa.

– Det är mycket fokus på bröstcancer och Rosa bandet i oktober, vilket i sig är jättebra. Men i november är det männens tur. Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Det är därför väldigt viktigt att uppmärksamma även detta, säger Lucas Lodge, ordförande för Round Table 79 i Oskarshamn.
För faktum är att tusentals män varje år diagnosticeras med prostata- eller testikelcancer. Mer pengar behövs till forskningen för bättre diagnos- och behandlingsmetoder samt opinionsbildning.
Detta har RT Sverige tagit fasta på och förra året samlade organisationen in runt 410 000 kronor i kampanjen Movember.
– I denna kampanj handlar det inte enbart om cancer, utan om mäns hälsa generellt. Män dör i genomsnitt sex år tidigare än kvinnor. Mental ohälsa är en stor faktor och något som blivit tabu att prata om. Detta trots att tre fjärdedelar av alla självmord begås av män. Kort sagt – män dör i förtid, säger Lucas Lodge.
November går ut på att  öka medvetenheten för mäns ohälsa. Antingen kan man bära en mustaschbrosch eller, kanske ännu hellre, odla en äkta mustasch.
– Mustaschen är kampanjens signum och har blivit ett humoristiskt inslag i ett annars allvarligt ämne. I november är det därför väldigt vanligt att se män med mustasch, säger Lucas Lodge.
En person som kommer satsa på en stor, buskig mustasch är RT- medlemmen Marcus Lindqvist.
– Självklart! Har renrakat annars, men nu får det bli helskägg tills mustaschen vuxit ut. Det är väldigt viktigt att uppmärksamma mäns ohälsa.
För den som inte vill eller kan odla mustasch i november finns det andra sätt att hjälpa. RT 79 i Oskarshamn kommer via sin Facebook-grupp Movember Oskarshamn genomföra auktioner på donerade saker och tjänster. Pengarna går oavkortat till kampanjen.
– Det är alltifrån middagar och HLR-kurser, till dataplattor och signerade idrottströjor som auktioneras ut. Vi auktionerar till och med ut oss själva! Slav för en dag kallar vi det lite skämtsamt, säger Lucas Lodge.
Vinnaren får då bestämma själv vad RT-medlemmarna ska göra. Kanske behöver du hjälp med att bygga en friggebod där hemma?
– Gå in på Facebook och lägg ett bud! Den första november kommer den första auktionen ut. Det går även bra att köpa en mössa för 150 kronor. Har du något att skänka till auktionen är det också välkommet.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.