Nu är det klippt för Håkan Gunnarsson

Han har jobbat 50 år som frisör.
Nu går Håkan Gunnarsson på Salong Figaro i pension.
– Insåg efter min hjärtoperation att jag ville göra något mer i livet, säger han.

hakan-gunnarsson-9

Emma Holgersson och Ella Pettersson kommer ta över efter Håkan Gunnarsson efter årsskiftet.

Många känner till Håkan Gunnarsson. En skicklig yrkesman med glimten i ögat som sett till att oskarshamnarna haft moderiktiga frisyrer i fem decennier. Nu går en 50-årig era mot sitt slut.
– Det är klart att jag kommer sakna jobbet. Det blir ju en livsstil att hålla på med något så länge. Men det ska bli skönt samtidigt, nu får jag tid över till gården och familjen i stället för att vara uppbokad varje halvtimme, säger han.
Håkan Gunnarsson började sin frisörkarriär som ”tvålpojk” vid 15 års ålder.
– Hade precis gått klart skolan i Oskarshamn och fick jobb där jag praoat, på Ljungkvists herrfrisering (numera Salong Fenix). Det var i slutet på rakningsperioden och mina dagar bestod mest av att sopa hår och serva arbetskamraterna. På den tiden ingick det även att exempelvis klippa chefens gräsmatta och ta hand om hans sommarstuga, berättar Håkan Gunnarsson och ler.
Intresset för frisöryrket spirade trots allt och han började sedermera på en fyraårig frisörskola i Växjö. Efter ytterligare några år på Ljungkvists herrfrisering bestämde sig Håkan Gunnarsson: han skulle starta eget.
– Var i en brytpunkt i livet och hade flera idéer om hur jag ville driva en frisersalong. År 1980 startade jag därför Salong Figaro, helt på egen hand. Samma år fick jag och min hustru Christina vår dotter Sofie och flyttade till gården Flinshult utanför Oskarshamn, säger han.
Efter att ha haft salongen på både Trädgårdsgatan och Hamngatan, hittade Håkan Gunnarsson till slut det perfekta läget inne i Gallerian. Här har salongen växt från 100 till 200 kvadratmeter. Åtta personer arbetar här just nu, inklusive Håkan Gunnarsson.
– Älskar jobbet som frisör. Det bästa är utan tvekan kontakten med alla människor. Trots att jag varit frisör i 50 år är det fortfarande roligt att gå till jobbet varje dag. Det är få förunnat!
– Men jag insåg efter min hjärtoperation att jag ville göra något mer i livet. Behövde byta hjärtklaff för ett år sedan och mådde inte speciellt bra. Var borta i ett halvår. Då bestämde jag mig för att gå i pension vid 65.
Håkan Gunnarsson lämnar över till Emma Holgersson och Ella Pettersson, som redan arbetar på salongen som frisörer. Själv ska han arbeta på sin skogsgård, ta hand om fåren och umgås mer med frun, barnen och barnbarnen.
– Men självklart kommer jag in på Salong Figaro och klipper mig, säger han med ett skratt.

Håkan Gunnarsson om…

… att kunderna öppnar sig under frisörbesöket: ”Det händer väldigt ofta. Ibland blir jag lite av terapeut. Men allt som hörs på salongen, stannar på salongen.”
… vad man får prata om som frisör: ”Nu får man prata om allt, men förr var politik förbjudet. Likaså om man var IFK:are eller AIK:are.”
… att ha en dålig dag på jobbet, men ändå måste vara social: ”Det händer förstås, men tycker inte att kunderna behöver drabbas av min dåliga dag.”
… han någonsin ångrat sitt yrkesval: ”Nej, aldrig. Kommer sakna jobbet och mina kollegor oerhört mycket. Fyra av mina kollegor har jobbat för mig i över 25 år.”
… den största skillnaden som frisör då som nu: ”Förr var det inte ovanligt att kunden rökte två-tre cigaretter under besöket. Det är tack och lov inte tillåtet numera.”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.