Eld och lågor över sitt gymnasieval

Det utmanande tempot i köket, engagerade lärare och möjligheten att få jobb direkt efter skolan. Maja Sunesson, 17 år, är helnöjd med sitt val att byta till Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Oskarshamn. Speciellt när något så spännande som flambering står på schemat!

Eleven Maja Sunesson fick prova att flambera för första gången. – Riktigt häftigt, säger hon.

Det är inte många som har den stora fördelen att omsätta sina kunskaper från skolan i en riktig restaurang. Men för eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är det faktiskt vardag. Till Lilla restaurangen på Oscarsgymnasiet kommer flertalet gäster för frukost, lunch och á la carte på tema- kvällar, så som julbord. En spännande utmaning för eleverna – som både lagar maten och serverar den.
– Det är verkligen jätteroligt. Älskar tempot i köket, lär mig mycket och lärarna är jättebra. Tycker om serveringen också, så jag lär välja dubbelspårig inriktning med både kök och servering nu efter jul, säger Maja Sunesson som går andra året.
Vägen hit har dock inte varit spikrak. Till en början studerade Maja Sunesson till bagare i Kalmar. Men snart insåg hon att det inte var hennes grej. Valet föll då på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Oskarshamn.
– Är mer intresserad av matlagning, vilken råvara som passar till vilken och hur det ska komponeras på tallriken. Perfekt att ha Lilla restaurangen att öva i på tisdagar och onsdagar. Verkligen nöjd med mitt val att byta gymnasieprogram! Dessutom var det väldigt lätt att komma in i klassen direkt, säger hon.
Maten som lagas här är alltifrån à la carte-rätter till husmanskost. Eleverna byter mellan kök och servering för att få testa på allt som tillhör i en restaurang. Fatservering, flambering, tranchering, styckning – ja, listan kan göras lång. Förutom Lilla restaurangen erbjuds 15 veckors praktik under de tre åren på Oscarsgymnasiet. Ett perfekt tillfälle att komma ut i arbetslivet och säkra jobb efter studenten.
– Elever som visar framfötterna har garanterat ett jobb när de är klara här. Vi lärare har också ett stort kontaktnät och tar med de som vill på olika uppdrag. Det kan vara alltifrån Latitud 57 och Oskarsgalan till Nobelmiddagen, säger läraren Liselott Lycksell.
För den som är sugen på att läsa vidare efter gymnasiet finns både yrkeshögskolor och högskolor. Programmet är nämligen högskole- förberedande om eleven gör smarta val av kurser under studietiden.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Fakta Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Förutom allt inom kök och servering, ges även kunskaper inom arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, närings- lära, specialkoster och alkohol- servering.
  • Inför termin fyra har eleven möjlighet att välja mellan kök och servering, alternativt läsa dubbelspårigt. Inriktningen Bageri och konditori finns också, men då måste man ha en färdig lärlingsplats innan studierna påbörjas.
  • Entreprenörskap genomsyrar alla gymnasieåren, vilket innebär att eleverna uppmuntras till kreativitet och idéskapande.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.