Paret som ska ge staden flyt

Douglas ska se till att samarbetet mellan näringsliv och kommun flyter friktionsfritt. Åsas uppgift är att se till att oskarshamnsbarnen flyter på rätt sätt. Det nyinflyttade paret Almquist ska bokstavligen ge Oskarshamn flyt framöver!

Tillsammans står de på enad front när det gäller en sak: framåtanda till 100 procent.
– Vi är väldigt olika som personer, men vi har båda en stark vilja i våra yrkesroller. Utveckling, utveckling, utveckling är det som gäller, säger Douglas Almquist, som är kommunens näringslivschef sedan mars 2016 och får medhåll av hustrun Åsa, ny simtränare och simskole­ansvarig för Oskarshamns Simsällskap.
Oskarshamn har länge haft ett före­ tagsklimat i bottenskiktet jämfört med andra kommuner i landet. Förra året rankade Svenskt Näringsliv Oskars­ hamn som plats 279 av Sveriges 290 kommuner. Eftersom syftet med under­ sökningen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag, är inte placeringen något vidare bra betyg.
– Är man på plats 279, ja, då är det bara att inse att det finns en resa att göra. Jag ser det som en utmaning. Likt en simmare som vill ta OS­guld, är det först på checklistan att inse var man befinner sig. Sedan veta vad som behöver göras och jobba mot det, säger Douglas Almquist.
En liknelse som ligger varmt om hjärtat, för faktum är att hans nioåriga dotter Julia har just den ambitionen. Om några år ska hon stå högst upp på OS­-pallen. Redan är hon bland de bästa i länet i simning. Något hon förmodligen ärvt från mamma Åsa Almquist, som själv tävlat i SM och sedan oktober ansvarar för Oskarshamns Simsällskaps simskola.
– Mitt jobb är enkelt sagt att för­ bättra och förnya simskolan. Oskars­ hamn ska inte bara vara känt för hockey, utan även för simning! Med en riktigt bra chefstränare och 13 instruk­törer, varav fyra nyanställda, finns potentialen till att klubben kan bli ännu större. Efterfrågan på simning är hög, grupperna till våren är fulla, säger Åsa Almquist.
I dagsläget finns runt 300 aktiva medlemmar i Oskars­hamns Simsällskap, OSS. Målet är att dubbla antalet inom två år.
– Förutom att ge det lilla extra, ska grupperna bli mer individanpassade. Är barnet redo, flyttas han eller hon upp i nästa grupp direkt. Vi erbjuder simskola med ryggsim från tre år ända upp till elit.
Själv började Åsa Almquist simma redan som fyraåring och det är tydligt att hon verkligen brinner för sitt jobb. Dessutom trivs både hon och Douglas i Oskarshamn som stad.
– Vi har bott i alltifrån Schweiz till Malmö, men har aldrig trivts så bra som i Oskarshamn. Lagom stort, trevliga människor och nära till vatt­ net. Dessutom massor av spännande företag, säger Douglas Almquist.
Efter snart ett år på jobbet och oändligt många företagsbesök, kan han konstatera att det är en bristande kommunikation som är boven i dramat när det gäller företagsklimatet. En förtroenderelation med regelbundna samtal mellan företagen och kommu­nens enheter är A och O.
– Samtalet måste hållas levande, oavsett om det handlar om besök, telefonsamtal eller mejl. Samtidigt som det är av avgörande betydelse att alla arbetar mot en gemensam vision. Annars blir det bara kortsiktiga beslut. Att koppla ihop visionsarbetet med fotarbetet – det är det absolut svåraste. Men det behövs göras, och det behövs göras nu, säger han.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Fakta Företagsklimatet i Oskarshamn
Bottenplacering i Svenskt Näringslivs ranking 2016 med plats 279 av 290 kommuner. Douglas Almquist och kollegan Carina Ståhl är mitt uppe i en intensiv workshopsprocess med företag, politiker och tjänstemän för att diskutera vart alla vill med näringslivet i Oskarshamn. Detta ska leda till en bättre dialog, en bättre samsyn och en större förståelse av olika parters roller. Det viktiga är att alla drar åt samma håll, mot en gemensam målbild.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.