Totalomvandling i stadskärnan

Ett 100-tal nya centrala lägenheter, en stor gratisparkering och två nya torg. Det händer mycket i Oskarshamns stadskärna just nu – och ännu mer är på gång!

På Mejeriplan byggs hälsocentral, folktandvård och runt 60 lägenheter.

Vägarbeten och avspärrningar har varit och är fortfarande vanligt förekommande i Oskarshamns centrum. Men det satsas också otroligt mycket för stadskärnans framtid för tillfället. Satsningar som kommer alla invånare till gagn.
– Det är jättekul att planerna nu blir verklighet. Mycket händer sam­tidigt, men förändringarna leder till nya förändringar och vi är tvungna att vara på flera ställen på samma gång. Lite av en dominoeffekt kan man säga, säger Erik Hjertqvist, planarkitekt på samhällsbyggnadskontoret.
Två stora påverkande händelser har varit byggstarterna av Mejeriplan i november, med både hälsocentral och lägenheter som byggs av Byggebo, samt Coops stora utbyggnad över Hantverks­gatan som påbörjades i januari.
Detta i kombination med att rese­centrum alldeles nyligen flyttade ner till tågstationen, gör att en stor väl­behövlig parkering just nu byggs där bussarna en gång samlades.
– Det blir cirka 120 parkeringsplatser som kommer att regleras via p­skiva där man kan stå gratis i två timmar. Hälften börjar byggas under våren 2017 och resten när Coop börjar bli färdiga med sin byggnation, säger Göran Svensson, gatuchef på tekniska kontoret.
Det innebär också att Hantverks­gatan numera är avstängd. I stället har Biogränd utanför Sagabiografen dubbelriktats. Genom att möjliggöra för fler bostäder, fler parkeringar och en fortsatt fungerande livsmedelsaffär i centrum, gynnas både handeln och stadslivet positivt. Oskarshamn ska helt enkelt bli en ännu trevligare stad att bo, leva och vistas i.
– I en tid av akut bostadsbrist är byggnationen av lägenheter välkom­met. I och med att det även blir en ny hälsocentral på Mejeriplan, kan den gamla hälsocentralen på Slottsgatan byggas om till bostäder. Totalt handlar det om över 100 lägenheter på båda platserna, säger Erik Hjertqvist.
Dessutom byggs två nya torg, ett utan­ för Kulturhuset och ett mindre längs med Postmästargatan (i höjd med butiken Nisse Guldsmed).
– Vi passade på att göra en mycket säkrare trafiklösning utanför Kultur­huset genom att placera Hantverks­gatan närmare kyrkogården och på så sätt möjliggöra för en efterlängtad entréplats åt Kulturhuset i form av ett lekfullt torg. Det ska bli klart nu i vår. Kulturhuset kan då med fördel ha både utställningar och uppträdanden utomhus, samtidigt som resenärer får en naturlig uppehållsmiljö i väntan på bussen vid de nya centrumhåll­platserna på Södra långgatan, säger Erik Hjertqvist.
Det andra nya torget vid Postmästar­gatan, som får namnet Träffen, hoppas man ska bli en uppskattad mindre plats med omsorgsfull gestaltning med vacker stensättning, bänkar och för­hoppningsvis även ett vattenspel.
Ambitionen är att skapa en innersta stadskärna som är attraktiv för fot­gängare att flanera och umgås i – men som också ska vara enkel och smidig att köra till och parkera i.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

MYCKET PÅ GÅNG 2017

  • Mejeriplan byggs om till hälsocentral, folktandvård och cirka 60 lägenheter
  • Gamla resecentrum blir en parkering med ett 100-tal platser (hälften av dem byggs under 2017)
  • Det nya, färgglada torget utanför Kulturhuset blir klart
  • Coop Extra bygger ut över Hantverksgatan och skapar rum för nya butiker
  • Järnvägsstationen, ett av Oskarshamns två byggnadsminnen, får nytt liv igen efter att resecentrum flyttat dit. Bland annat görs plats för en restaurang
  • Första spadtaget tas för Inre hamnen-projektet, Oskarshamns nya stadsdel vid vattnet
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.