Ljudets mästare med studio i Oskarshamn

Alltifrån Melodifestivalen till metalbandet Rammstein. Med sina mångåriga specialkunskaper och en professionell ljudanläggning i toppklass, får ljudproducenten Mikael Rosman i Oskarshamn exklusiva uppdrag som andra bara kan drömma om.

”Du… Du hast… Du hast mich. Du hast mich! Du hast mich gefragt…”
Många känner igen den världskända låten från det tyska metalbandet Rammstein. Men inte många vet att det finns en person i Oskarshamn som faktiskt producerat ljudet till deras liveskiva Völkerball.
– Var teknisk ledare till den skivan, vilket innebar att jag hade huvud­ansvaret för den tekniska delen i pro­duktionen. Ett väldigt roligt och udda projekt. Sångaren Till Lindemann kan verka burdus och tuff på scenen, men han var faktiskt snäll och supertrevlig i verkligheten. Deras groupies hängde också med på ett hörn, så det var lite speciellt, säger Mikael Rosman när Stadsmagasinet träffar honom i hans egenbyggda studio i Oskarshamn.
Det märks att musik och ljudproduktion är Mikael Rosmans stora passion i livet. Stoltheten är tydlig när han berättar om alla sina tekniska prylar i studion, bland annat ett rejält digital­ styrt mixerbord med mängder av kanaler, knappar och ingångar.
– Det är bland det bästa mixerbord som går att få i den här klassen, säger han och drar igång en låt han produ­cerar just nu för årets melodifestival i Malta ihop med en annan producent från Stockholm.
– Har precis lagt till all instrumentering och fått ihop låten, nu ska den bara mastras och tryckas ihop för att bli en skiva. Artisten är en kille som är ett väldigt stort namn i Malta just nu. En riktigt trallig låt som skulle kunna gå hela vägen till final – artisten har nämligen vunnit tävlingen två gånger tidigare.
En extra rolig produktion för Mikael Rosman förstås. Men det han brinner för allra mest är att upptäcka en lokal oslipad diamant och hjälpa den personen att hitta sitt sound.
– Jobbar faktiskt med en tidigare hockeykille från Oskarshamn, Anton Gustavsson, för tillfället. Han har en helt otrolig sångröst men aldrig satsat till fullo på musiken. Blev glatt överraskad av det han skickade in och planen är att utveckla hans låtar och talang så att flera får chans att höra honom framöver.
Musiken har varit en stor del av Mikael Rosmans liv ända sedan barnsben. Allt började med ett kassettband av Kiss och låten Love Gun när han var 12 år och precis hade fått en freestyle (med stora gula hörlurar) av sin mor där kassettbandet hade följt med av misstag. Gungandes i lekparken med Kiss i lurarna så blev han helt knockad av den häftiga musiken och när pappa sedan frågade om han ville ha en moppe eller en gitarr, var valet självklart: En gitarr förstås!
Hårdrock fortsatte vara hans favorit i många år, men det övergick sedan i något mer sofistikerat, jazz. I dag job­bar han med allt från modern pop och rock till country och jazz med mera. Till slut hittade han också den stora kärleken, Anna Rosén. Efter många år i Stockholm tog han beslutet att flytta till hennes hemstad Oskarshamn.
– Hon arbetar också med musik, bland annat som sångpedagog och kör­ ledare. Så vårt liv kretsar mycket kring musik där hemma. Något som vår dotter Ella, fyra år gammal, anammat på sitt väldigt söta sätt. Tänkte spela in en låt med henne framöver, säger Mikael Rosman och ler.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.