Gör karriär i skönhetsvärlden

Med ett tydligt mål och en stark vilja har hon tagit skönhetsvärlden med stormsteg. Johanna Tonentschuk, 22 år, flyttade från hemstaden Oskarshamn för att komma närmare jobben och möjligheterna.

En arbetsvecka ser aldrig likadan ut för Johanna Tonentschuk. Vissa dagar kan hon vara ute på olika event eller så jobbar hon på salongen Krafts showroom.

– Jag har alltid siktat på att flytta till en större stad för jag vet att jag måste det om jag vill jobba inom makeup. Det finns många fördelar med det, större bredd, mer jobb och fler kontakter men samtidigt är jag långt ifrån min familj, mina vänner och jag är väldigt hemmakär. Det är nog det jobbigaste, men då försöker jag komma hem så ofta jag kan. En fördel är att Salong Figaro har märket Pür Cosmetics som jag jobbar för, då åker jag och jobbar lite på hemmaplan, säger Johanna Tonentschuk när Stadsmagasinet träffar henne på Krafts showroom i Stockholm där hon jobbar.
Hennes ögon är konstnärligt skug- gade med mörka färger och närmast fransraden ligger en kolsvart eyeliner- linje. Det går inte att ta miste på att smink är Johanna Tonentschuks stora intresse och profession.
Att engagemanget för skönhet kom i tidig ålder är en sak som är säker. Hennes mamma, Mettie Tonentschuk, är frisör på Salong Figaro och har inspirerat sin dotter till det val hon har gjort.
– Jag ville först bli frisör men sen hittade jag yrket makeupartist och det lät roligare. Jag var alltid den som fick sminka kompisarna när vi var små och skulle iväg på disco.
Johanna Tonentschuk visar ett rum där hon brukar sminka sina kunder. Hon tar plats på en av stolarna framför spegeln och stryker på ett lager av vinrött läppstift.
– Jag började min karriär med att sminka på hockeymatcher för Canal Plus Hockey Studio (numera Cmore). Jag var med i Ignacio Alonsos team på modeveckan och sminkade modeller för visningarna Filippa K, Annsofie Back, Carin Wester, Dagmar och Altewai- Saome. Jag sminkade även komikerna på Sunny Standup, bland annat i Borgholm, som senare visades på Kanal 5, säger hon.
Listan kan göras ännu längre. Bland annat har hon sminkat och gjort håruppsättningar på fotograferingar och inspelningar för MTV och Happy Plugs.
– En grej som har varit positiv är att jag gör både makeup och hårstyling. I många jobb ska man kunna göra båda. Jag har haft en stor fördel med att jag är utbildad inom hår.
En jobbvecka ser alltid olik ut, vissa dagar åker hon runt och har event eller demodagar för Pür Cosmetics och andra dagar är hon tillgänglig på salongen.
– Det som har gjort att jag är där jag är i dag, är till stor del att jag alltid vetat vart jag vill komma. I början fick jag slita och jobba som assistent till makeupartister och fick visa framfötterna och viljan att lära sig. Det som har lönat sig är hårt och bra jobb men även rätt kontakter.

Text & foto: Lovisa Åström

FAKTA JOHANNA TONENTSCHUK
ÅLDER: 22 år
BOR: Södermalm i Stockholm
FAMILJ: Mamma Mettie, pappa Mikael, storasyster Matilda, lillasyster Lovisa
GÖR PÅ FRITIDEN: Älskar att laga mat. Lägger mycket tid på att komma hem till familj och vänner

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.