Oskarshamnsdansare satsar internationellt

De enda deltagarna från Sverige. Dessutom de enda självlärda deltagarna. Tjejerna i Mixed Dance Crew från Oskarshamn imponerade stort på UK Street Dance Championships i London. Nu har de siktet inställt på att återvända – och vinna tävlingen.

Många oskarshamnare har förmodligen sett Emmy Nikolausson och Nicole Sandoval uppträda – kanske på Latitud 57, Hamnfestivalen eller Oskarsgalan. I somras kunde deras dansshow även beskådas på Kalmar Stadsfest och Malmöfestivalen. Det är två målmedvetna tjejer det handlar om, med en stor passion för just dans.
– För oss betyder dansen så mycket mer än bara en hobby. Det är vår livsstil, säger duon samstämmigt.
Något som blev väldigt tydligt på UK Street Dance Championships i London, en stor danstävling med över 600 deltagare från hela världen. Emmy Nikolausson och Nicole Sandoval var de enda dansarna från Sverige. De andra deltagarna kom från dansskolor eller dansakademier, men oskarshamnsduon har lärt upp sig själva.
– De flesta kom i större trupper, alltså från större dansskolor där de hade fått hjälp av olika koreografer inför tävlingen. Vi själva har aldrig gått någon enstaka danskurs eller liknande, utan är självlärda sen barnsben och gjorde allt inför tävlingen helt själva, berättar Emmy Nikolausson.
Hon och Nicole tävlade i kategorin Duo Adult med en låt de fått tre månader tidigare. Alla i kategorin gick upp på scenen samtidigt och fick framföra sitt nummer till den gemensamma låten. Juryn bestod av fem professionella dansare.
– Eftersom alla visade upp sina olika nummer samtidigt under vår kategori, bestämde juryn att vi skulle dansa om cirka tre gånger för att hinna se allas framträdande ordentligt. Upplevde det här upplägget väldigt nervöst. Vi såg ständigt andra rörelser i ögonvrån samtidigt som att vi inte hade någon aning om hur de hade lagt upp sin dans, berättar Emmy Nikolausson.
– Men det gick ändå superbra och vi var riktigt nöjda med framträdandet. Satsade hårt på alla grimaser och all utstrålning, samt visa att vi var där för att först och främst ha kul.
Stämningen var på topp hela dagen och alla deltagare var peppade till tusen. Men konkurrensen var tuff, särskilt när de flesta kom från större dansskolor med anställda koreografer. Emmy Nikolausson och Nicole Sandoval kom inte först, men inte heller sist.
– Den här dagen är något vi aldrig kommer glömma. Vi fick en massa ny inspiration samt idéer till vår egen dans. Som tur var hade vi, denna gång, inte inställningen att vinna då vi såg det mer som en stor erfarenhet och upplevelse. Men vi ska tillbaka nu i april, till samma tävling med inställningen att vinna vår kategori!
Dessutom ska tjejerna delta i en tävlingsturné runt om i Sverige, vid namn Danskarusellen, under våren med start i februari. Det är tydligt att alla framgångar gett dem blodad tand och målet är att kunna försörja sig som dansare på heltid.
– Flyttar inom kort till Stockholm och tanken är att våra kontakter där ska hjälpa oss att ta ett steg längre inom dansen, säger Emmy Nikolausson.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Privat

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.