Räddare i nöden

Efter beskedet om både O1 och O2:s förtida stängningar vid OKG, anställdes Carina Ståhl av kommunen i november. Detta som en del i hjälpinsatsen till underleverantörerna. Tillsammans med näringslivschefen Douglas Almquist ska hon hjälpa näringslivet i Oskarshamn att växa på nya sätt.

På bara tre månader har du hunnit besöka 60 företag. Hur har det gått?
– Det har gått riktigt bra! Företagarna har varit väldigt tillmötesgående och jag säger inte nej till att träffa någon.

Vad har ni pratat om?
– Var de befinner sig just nu och vart de är på väg – vilka visioner de har. Min roll är att inspirera dem att se andra affärsmöjligheter och tänka nytt. Hjälpa dem med förutsättningarna att nå målen. Näringslivet måste fungera för samhället som stort, företagen är ju vårt levebröd trots allt.

Du har redan börjat vidta åtgärder och skapa mindre grupperingar med olika företag. Berätta!
– Vi har samlat företagare med kunskaper och tankar inom samma områden. Projekt inom solenergi, vattenkraft och digitala IT-lösningar, med minst tre företag i varje, är nu i dess linda. Hoppas kunna skapa ännu fler projekt inom en snar framtid för att få Oskarshamn att växa.

Finns det någon gemensam nämnare för alla företagen du besökt?
– Det händer oerhört mycket i näringslivet just nu vad gäller digitalisering. Hjulen snurrar på som bara den och vi måste hänga på den utvecklingen – det går inte att stå utanför! Handlar om att tänka nytt.

Vad har du gjort mer?
– Har även gjort studiebesök på företag och kommuner på andra platser som kommit längre än vad vi gjort när det gäller digitalisering. Styrkan sitter i att samarbeta och skapa nätverk. Tillsammans blir vi starkare!

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Jens Lindström

CARINA STÅHL
ÅLDER: 54 år
BOR: I Helgenäs, norr om Västervik
FAMILJ: Gift med Anders och två barn
KOMMER FRÅN: Västerås
MOTTO: Ser hellre möjligheter än problem

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.