Kollar miljöfarliga avlopp

För tredje året i rad kan kommuninvånare med enskilda avlopp få ett besök av miljö- och hälsoskyddsinspektören. Men det går att undvika genom att kontrollera avloppet själv.

Samhällsbyggnadskontoret fortsätter sin omfattande inventering av enskilda avlopp runt om i kommunen. På bilden syns miljö- och hälsoskyddsinspektörerna Tobias Bäckstrand och Mac Nilsson.

De flesta avlopp som inte är anslutna till det kommunala VA-nätet, är från 1960-talet och behöver kollas över. Detta för att det finns risk att kväve och fosfor läcker ut i vattendrag och förorenar grundvattnet – vilket i sig är ett miljöbrott.
Sedan två år tillbaka har kommunen genomfört en större avloppsinventering där Mac Nilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret, åker ut till utvalda avlopp för inspektion.
Nu är det dags igen.
– Vi ska inventera alla enskilda avlopp hos privatpersoner i kommunen och hinner kolla strax över 200 avlopp per år. Det handlar om trekammarbrunnar utan reningssteg och de flesta ligger på landsbygden, säger Mac Nilsson.
Det är fastighetsägarens eget ansvar att se till att det enskilda avloppet uppfyller de lagar och regler som finns. Detta följs tyvärr inte i någon större utsträckning, vilket gav upphov till inventeringen.
– För att slippa ett besök från oss, och därmed också inspektionsavgiften, kan fastighetsägaren göra en egen bedömning via en särskild checklista. Där kan man lätt se om avloppet behöver åtgärdas. Hör vi ingenting från fastighetsägaren eller bedömer att uppgifterna är bristfälliga, görs en inventering på plats och en avgift tas ut, säger Mac Nilsson.
Checklistan ”Är ditt avlopp grönt, gult eller rött?” finns att hitta på www.oskarshamn.se/avloppsinventering.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.