Oskarshamnaren som vill rädda regnskogen

Regnskog med hela ekosystem går upp i rök på Borneo till förmån för palmplantage och kolgruvor. Samtidigt tvingas orangutangerna att fly för sina liv. En situation som 31-åringen Katarina Sandberg från Påskallavik sett med egna ögon – och är fast besluten att ändra på.

Milslånga palmplantage i norra Borneo, där det tidigare var regnskog. Här lever knappt några djur då mångfalden är helt borta.

– Jag sa faktiskt redan som liten att jag ville rädda apor. Och så blev det. Har alltid velat göra världen till en bättre plats att leva i, säger hon.
Det var under våren 2013 som allt började på allvar. Då läste Katarina Sandberg sin sista termin till sportmarknadsförare i Båstad.
– Fick en praktikplats utomlands, närmare bestämt på Kokoda Track Foundation i Sydney, Australien. Väl på plats ifrågasatte jag vad jag egentligen höll på med. Sportmarknadsföring? Hur gör det världen till en bättre plats? Fick då nys om Trans Borneo Challenge som sökte deltagare till ett av världens största välgörenhetsprojekt för orangutanger, berättar hon.
Projektet gick ut på att ta sig från västra till östra Borneo (90 mil) under tre veckor, med syfte att öka medvetenheten kring skövling samt samla in pengar till regnskog och orangutanger. Ett tillfälle som Katarina Sandberg inte kunde missa!
Äntligen fick hon chansen att rädda apor och påverka världen till det bättre.
– Naturen är grunden för allt levande. Utan den har vi ingenting. Sagt och gjort. Senare samma år, i augusti, åkte hon på egen hand till Borneo. Innan dess hade hon samlat in över 2 000 australiensiska dollar i sponsorpengar till orangutangerna, vilket var ett krav för att få åka med. Hon berättade också om själva projektet tillsammans med Naturskyddsföreningen i Tv4 Nyhetsmorgon. Väl på Borneo sammanstrålade hon med de andra deltagarna och guiden. Det blev en upplevelse som kom att förändra hela hennes liv.
– Vi tog oss genom djungeln, som är en av de artrikaste och äldsta i världen. Nya arter hittas där varje dag. Det var monsunregn varje natt, så det gällde att få upp lägret och hinna äta i tid. Något som slog mig, förutom att djungeln var otroligt vacker, var allt ljud. Det var så mycket ljud. Så många levande varelser. Det var natur på riktigt, berättar hon.
Därför blev kontrasten stor när ekipaget kom fram till de skövlade platserna. Djungel som förvandlats till milslånga palmplantage, boskapsmark och kolgruvor. Palmplantagen syftar till att utvinna palmolja – en produkt som används i mat, smink, ljus och mycket annat över hela världen. Oljepalmen är nämligen 4-9 gånger mer produktiv per ytenhet än till exempel raps och solros. Den är dessutom grön året runt och kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra vanligt förekommande oljeväxter.
Men det inte många tänker på är de enorma arealer av jordens regnskogar som huggits ner för att bli ersatta av dessa odlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan från sina livsmiljöer.
– På palmplantagen var allt tyst. Det mångfaldiga ekosystemet helt borta, allt ersatt med plantor av samma sort. Grönt – men inget liv, förutom kanske råttor och ormar. Men ännu värre var kolgruvorna. Här fanns inget liv alls. Djungeln uppeldad och orangutanger dödade för att de var i vägen. Det var svårt att åka härifrån oberörd, hopplösheten vällde över en.
Men hopplösheten vände till beslutsamhet. I mars 2015 flög Katarina Sandberg tillbaka till Borneo i tio dagar, tillsammans med två tv- reportrar från Tv4. Besök på center för hemlösa orangutanger, kolgruvor och palmplantage utmynnade sedan i ett nyhetsinslag för kanalen.
– Kände att jag ville göra ännu mer. Sa upp mig från jobbet en månad efter hemkomsten och bokade en enkelresa till Borneo i tre månader hösten 2015. Lärde mig mer om landet och skaffade viktiga kontakter för framtida projekt, säger hon.
Väl hemma i Oskarshamn i januari började Katarina Sandberg och hennes vän Louise Olofsson att skriva en bok om situationen på Borneo. Men inte vilken bok som helst – en barnbok som handlar om tre karaktärer som ska rädda jorden från människans förstörelse.
– På så vis kan vi inspirera barn på ett roligt sätt om hur man gör hållbara val i sin vardag. Efter ett halvår var vår bok ”Jordens Riddare – De utvalda” klar och den finns att köpa både på vår hemsida www.loukatten.com och Adlibris. Den är tryckt på ett miljöcertifierat tryckeri i Kalmar och är därmed Svanen-märkt.
Nu läser Katarina Sandberg till Food & Beverage Manager samt Sustainable Tourism Management på distans, med förhoppningen att kunna jobba med mat och hållbarhet hand i hand. Att vara uppväxt med föräldrar som drev Påskallaviks Gästgifveri har gett henne ett stort intresse för mat och hon har en dröm att starta eget inom hållbarhet, mat och turism.
– Vi får se vad det blir till slut, bara det blir något inom hållbar turism. Dragningen till Borneo är stor. Det viktiga för mig är att ständigt utvecklas, att aldrig stanna. Målet är fortfarande att göra världen till en bättre plats, men det viktigaste är att börja med sig själv och sina egna val i livet för att kunna påverka och leva mer medvetet, säger hon.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Privat

SÅ KAN DU BIDRA TILL REGNSKOGEN
Tillverkningen av palmolja behöver inte påverka miljön, djur och urbefolkning på ett negativt sätt. Världsnaturfonden WWF har tillsammans med intressenter i hela kedjan – från plantage till butik – initierat ”Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO” för att ta fram en standard för en mer hållbar produktion. Genom att ställa krav som konsument att palmoljan du inhandlar via exempelvis skönhets- produkter och livsmedel, är certifierad enligt RSPO, vet du också att oljan endast kommer från certifierade plantager.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.