Gammal kärlek rostar aldrig

För evigt. Kan ett löfte bli mer romantiskt? Trots att det gått nästan 50 år, minns oskarshamnarna Britt-Marie och Börje Svensson sitt bröllop i Döderhults kyrka som om det vore i går.

Efter över 50 år tillsammans är Britt-Marie och Börje Svensson fortfarande ett par och lyckliga som få. För Stadsmagasinet avslöjar de sina bästa kärlekstips.

– Vi var tre par i vår vänkrets som gifte oss den sommaren, 1970, och vi hänger alla ihop fortfarande, berättar paret.
Då var Börje 23 år och Britt-Marie skulle fylla 22. Att det blev just Döderhults kyrka var självklart, dels för den fina kyrkan och dess läge, dels för att Börje tillhörde församlingen. Bröllopsfesten hölls sedan på dåvarande Döderhults kommunalhus, som är förskola i dag.
– Det var en oförglömlig dag. Kommer ihåg att det blev en tidig morgon hos frisören. Efter fotografering och vigsel, var det dags för dans och middag med våra släktingar och vänner. Trerätters för 60 personer kostade på den tiden totalt 1 270 kronor, säger Britt-Marie Svensson med ett skratt.
Paret träffades fyra år tidigare, under en dans på Badholmen. Gnistor flög i luften och den 6 augusti 1966 var dagen då de blev tillsammans. Och på den vägen är det!
Den 30 december 1967 ställde han den stora frågan, faktiskt under ett par goda vänners bröllop, och det blev ett definitivt ja från Britt-Maries sida. Nu, 51 år, två barn och ett barnbarn senare, är de fortfarande tillsammans och lyckliga som få.
– Vi trivs helt enkelt så bra tillsammans. Har inte bråkat ordentligt en enda gång. Det finns ingen anledning att träta, säger Börje.
Att ha någon vid sin sida i så många år är förstås en enorm trygghet, särskilt när en sjukdom gör livet svårt. Börje Svensson har vid två tillfällen fått förkänningar till hjärtinfarkt vilket också lett till två stent-operationer. Men – ta i trä – allt har gått bra sedan den senaste operationen 2014 och paret kan ägna sig åt sina intressen i det glada pensionärslivet.
– Vi älskar att resa, men har också olika intressen. Jag engagerar mig i föreningarna HjärtLung och IK Oskarshamn, medan Britt-Marie gått olika hantverkskurser och sysslat med släktforskning. Egentid är väldigt viktigt i ett förhållande, säger Börje.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Curt-Robert Lindqvist

PARETS TIPS FÖR KÄRLEKEN

• Bråka inte i onödan. Självklart kan man ha olika uppfattningar, men det är bättre att prata om dem på ett lugnt sätt.

• Alla hushållssysslor behöver inte delas till 50 procent. Det är bättre att dela upp sysslorna så att var och en får göra det man är bra på.

• Behandla alltid varandra med respekt.

• Sluta aldrig att överraska. Spontan- utflykter gör vardagen roligare.

• Glöm inte bort att ha roligt tillsammans!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.