Elsäkra ditt hem redan i dag

Det kan vara förödande med för gamla eller felaktigt utförda elinstallationer, både för ditt hem och din familj. Låt ett proffs se över elen där hemma – det är en investering för livet.

– Många väntar med att se över elen förrän det faktiskt hänt något. Bättre är att tänka förebyggande, inte minst för din egen säkerhets skull, säger Mathias Hjalmarsson, ägare till Elmontage i Oskarshamn som nyligen börjat med elbesiktningar.
Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju äldre de är – desto högre är risken att något händer som kan leda till allvarliga skador och i värsta fall att någon förolyckas. Likadant om elinstallationen inte är korrekt utförd.
– Det är otroligt viktigt att ha koll på att allt står rätt till. Särskilt om huset är över 20 år gammalt. Åkte ut till en kund som sagt att det sprakade i ett uttag. Väl på plats var det ett 70-talshus med ojordade uttag. Öppnade ett av dem och insåg att det blivit varmgång, på grund av att det var gammalt och slitet. Det slutade med att vi gjorde en elbesiktning på hela huset, på kundens begäran, säger Mathias Hjalmarsson.
Moderna uttag har oftast inbyggda petskydd som gör det svårare att komma i kontakt med strömmen. Finns inte det, kan man enkelt köpa egna petskydd att sätta på. Extra skydd mot elolyckor får du genom att ha en jordfelsbrytare.
– Jordfelsbrytare är särskilt viktigt i badrum och vid uttag utomhus. Skulle grannens barn gå in på din tomt och få en elstöt till exempel, är det ditt ansvar som fastighetsägare. Vid en elbesiktning ser vi över all el i huset och påpekar vilka brister som finns samt ger förslag på åtgärder. Om kunden vill, kan vi också ge tips och råd angående energiförbrukning, säger Mathias Hjalmarsson och nämner att arbetet är ROT-avdragsgrundande.
En elbesiktning tar cirka en dag och kunden får ett intyg på att besiktningen är gjord. Eventuella brister rangordnas efter hur allvarliga de är.
– Riktigt bra att ha om du ska köpa eller sälja hus, tipsar han.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.