Storsatsning på friskvård

Friskvård för alla i Oskarshamn – helt gratis! Skid- och orienteringsklubben Viljan satsar stort med sitt projekt Hitta ut. Startskottet: den 29 april.

Göran Svenson, Åsa Bergfors och Tord Hultberg på SOK Viljan ser fram emot att lansera sitt stora friskvårds- projekt ”Hitta ut” för allmänheten den 29 april. Med endast telefon, karta och en vilja att komma ut och röra på sig är det superenkelt att delta.

– Allt handlar om att vi vill att fler kommer ut och rör på sig, säger Åsa Bergfors, som är projektledare tillsammans med Tord Hultberg på SOK Viljan.
Projektet Hitta ut är en enklare form av orientering som alla kan delta i, oavsett ålder. Med 100 checkpoints över hela Oskarshamn får du motivationen som behövs. Varje checkpoint är utmarkerad med en ring på specialgjord karta. Den som registrerar minst en checkpoint är med i en utlottning av fina priser som har skänkts av handlare i stan.
– Hela projektet är en stor friskvårdssatsning för invånarna i Oskarshamn. Priserna kommer från sponsorer och det är helt gratis att delta. Vi vänder oss i första hand inte till de redan orienteringsfrälsta, utan till personer som är sugna på att testa något nytt, säger Tord Hultberg.
För att kunna delta ska du registrera dig själv som användare på hemsidan www.hittaut.nu eller ladda ner deras mobilapplikation. Sedan är det bara att ut och leta checkpoints! Alla checkpoints är uppdelade i olika svårighetsgrader beroende på tillgänglighet. Vissa finns inne i centrum, andra i exempelvis omkringliggande bostadsområden eller i skogen.
– Tanken är att alla ska kunna vara med, oavsett om man vill springa, gå, är rullstolsburen eller har med sig barnvagn. Ta chansen och upptäck Oskarshamn på nytt, samtidigt som du får frisk luft och tävlar om fina priser! Totalt trycker SOK Viljan upp 15 000 kartor, specialgjorda för ändamålet. Den 29 april följer kartan med Oskarshamnstidningen till alla prenumeranter i Oskarshamn. Det kommer också finnas kartor på olika utlämningsställen från och med samma datum (se faktarutan nedan).
Hitta ut-projektet finns redan i andra städer och har gett gott resultat – fem- tio procent av invånarna har aktivt deltagit.
– Orientering är hur kul som helst! Vi har själva hållit på med det i över 30 år. Tävlingsmomentet är en form av spänning, samtidigt som man får motion och se nya platser. En ren glädje helt enkelt, säger Tord Hultberg.
SOK Viljan kommer parallellt att genomföra det traditionella Naturpasset, både till fots och på cykel, under 2017.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Mikaela Lindholm

HÄR HITTAR DU KARTAN
Stadsbiblioteteket
Coop Kolberga
Coop Extra Flanaden
ICA Maxi
Melchiors bokhandel
Turistbyrån
Arena Oskarshamn
Stadshuset
First Camp Gunnarsö
Friskvårdshuset

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.