Ta hand om din tomt

Trädgårdseldning, biltvätt på den egna fastigheten och häckar som skymmer trafiken – vad gäller egentligen? Samhällsbyggnadskontoret reder ut begreppen.

Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna Maria Swebilius, Anna Göthberg och Karin Bernefalk.

Alla fastighetsägare har en skyldighet att själv se efter sin tomt och hålla den i vårdat skick, detta enligt plan- och bygglagen.
Under vår, sommar och höst kan det bli mycket trädgårdsavfall i form av kvistar, löv och ris. Detta får eldas på den egna fastigheten under april och oktober månad. Storskogens avfallsanläggning finns tillgängligt alla dagar i veckan och ska vara förstavalet.
– Här gäller mycket eget sunt förnuft. Se till att det inte ligger lättantändligt material i närheten, var långt ifrån huset och elda under kontrollerade former. Det är också viktigt att ta hänsyn till grannarna på grund av röken. Ha gärna en vattenslang i närheten, tipsar Anna Göthberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Att hålla tomten i vårdat skick innebär också en skyldighet att buskar och träd inte påverkar sikten för trafiken. Varje år skadas människor i onödan för att sikten är skymd. Några enkla åtgärder före och under sommaren kan rädda liv.
– För den som har utfart mot gatan får häcken inte vara högre än 80 centimeter minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. Samma höjd gäller om du har en hörntomt, men då minst tio meter åt vardera hållet i en sikttriangel, säger Maria Swebilius, även hon miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret.
Biltvätt på den egna fastigheten får ske om bilen inte står på en hårdgjord yta. Med andra ord, står bilen på grus eller gräs är det okej. Men då endast enklare tvätt utan avfettning.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.