Här är årets supermamma!

Den 28 maj firas alla mammor på Mors dag.
En förtjänar att bli extra mycket firad.
Förutom att hon sprider glädje vart hon än går, är Marie Berggren från Oskarshamn en stor förebild för sina barn – i det mesta egentligen. Så mycket att de nominerade henne till att bli årets supermamma.

Fika med familjen är vanligt hemma hos Boris och Marie Berggren. Något som förstås uppskattas av barnen Ida, Jonathan och Sofia.

– Det kändes helt självklart att nominera henne när Stadsmagasinet efterlyste en supermamma på Facebook. Hon har varit ett stort stöd i hela våra liv och är världens mest underbara människa, säger sonen Jonathan Berggren.
Marie Berggren har tre barn; Sofia, 34 år, Ida, 29 år och Jonathan, 24 År. Alla tre bor i närheten av henne och mannen Boris på Garvaregatan i Oskarshamn. Precis så hon vill ha det – alla i familjen har nära relationer med varandra och har dessutom daglig kontakt.
– Vi är väldigt tajta och pratar med mamma om precis allt. Jag har kontakt med henne morgon, lunch och kväll, säger Ida Berggren.
Mamma Maries omtänksamhet blev ännu mer påtaglig när Ida var 18 år. Då drabbades hon nämligen av den värsta sortens diabetes, typ 1. Efter en tid av viktnedgång, extrem trötthet och törst, blev Ida inlagd på sjukhus i flera veckor med ett skyhögt blodsocker.
– Jag producerade inget insulin på egen hand. Mamma blev helt förkrossad. Pappa har nämligen haft samma sak i 44 år. Sedan dess har mamma haft extra koll på mig och vad jag äter. Det har hänt att hon ryckt ut direkt när jag inte svarat på sms, bankat på dörren och ropat in i lägenheten genom brevinkastet, säger Ida med ett skratt.
Omtänksamheten för andra är en av Maries främsta egenskaper. Något som går igen även på jobbet. Hon har nämligen jobbat med barn de senaste 30 åren.
– Var först dagmamma hemma och sedan blev jag elevassistent på Norra skolan. Trivs verkligen med mitt jobb. Att få ge dessa barn en chans och visa dem verktygen för att klara av vardagen, ger så mycket tillbaka. Sedan har man aldrig tråkigt med dem, det händer alltid något, säger Marie med ett leende.
Kärleken för barn är med andra ord genomgående i Maries liv och för henne betyder familjen allt. Något som också avspeglas på hennes egna barn.
– Vi har alltid väldigt roligt tillsammans när vi umgås allihop. Mamma är en av mina bästa vänner. Vi har varit utomlands ett par gånger bara hon och jag, plus att vi hade Ernemars café ihop för två år sedan. Hon är en riktig glädjespridare och ett föredöme för mig, säger Ida och får medhåll från systern Sofia.
– Mamma är den absolut största tryggheten för mig. Oavsett om det är tufft vet jag att hon alltid är där, jag kan ringa henne när som helst. Hon skulle släppa allt för min skull och är verkligen en supermamma, säger hon.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

JONATHANS NOMINERING TILL SUPERMAMMA:
”Skulle vilja tipsa om min mamma Marie Berggren. Världens mest omtänksamma och underbara människa. Är så himla go och glad jämt, och behandlar varje människa hon möter med respekt. Ställer upp i alla lägen, en ängel till sin man och dotter som har diabetes. Och alltid funnits där. Vet att ALLA hennes vänner och kollegor tycker likadant, att hon är en riktig klippa”.

Fotnot:
Ett stort tack till alla andra som nominerat sina mammor via vår efterlysning på Facebook. Besök oss gärna igen på facebook.se/stadsmagasinetoskarshamn.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.