Jobbmatchning blev en fullträff

Först tio år på Scania och sedan ett års mammaledighet. 
Nu väntar nya utmaningar för mönsteråsbon Maria Edner, som senast var lastbilstillverkarens ansikte utåt.

Vi har hört att du fått nytt jobb. Berätta!
– Det stämmer bra! Sedan 3 april jobbar jag med kompetensförsörjning på arbetsmarknadsenheten på Oskarshamns kommun. Mitt uppdrag är att få till en bättre jobbmatchning mellan näringslivet och unga personer i åldern 16-24 år – att få unga att vilja ha jobben på arbetsmarknaden helt enkelt.

Hur går det till rent praktiskt?
– Först pratar jag med företag i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn för att få reda på vilka behov som finns, både kortsiktigt och långsiktigt. Därefter har jag ”speeddejting” med ungdomar för att få en snabb överblick av hur deras kunskaper och personliga egenskaper stämmer med jobben. Tipsar sen företag med rekryteringsbehov om härliga ungdomar som kan passa dem.

Har du redan nu märkt vilka jobb som är heta?
– Industrin och jobb inom vården är hett, här finns många arbetstillfällen. Något som överraskade mig var hur stort behovet är inom hotell, restaurang och handel. Här finns det många olika sorters jobb att söka!

Ditt eget byte av jobb, från Scania till Oskarshamns kommun, hur kom det sig?
– Har funderat länge på att prova att jobba i den offentliga sektorn. Min erfarenhet av näringslivsfrågor, kompetensförsörjning, kommunikation och marknadsföring, tror jag är klockrent för att göra ett bra jobb i den här rollen. Mitt nätverk i näringslivet kommer säkert också till nytta. Under min mammaledighet hade jag tid att tänka och till slut bestämde jag mig för att satsa.

Hur trivs du än så länge?
– Jag trivs med ledarskapet och kollegorna. Nu hoppas jag bidra till en rackarns bra utveckling av matchningen på arbetsmarknaden i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn.

Text & foto: Kristin Wennerström

MARIA EDNER
ÅLDER: 37 år
FAMILJ: Sambon Per och sonen Emil, 13 månader gammal
BOR: I Mönsterås
JOBBAR SOM: Projektledare Kompetensförsörjning Unga på Arbetsmarknadsenheten, ett projekt som finansieras av DUA, Delegationen för unga och nyanlända till arbete
PÅ FRITIDEN: Mycket lek och familjemys nu för tiden, ljudböcker om det blir någon lucka

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.