Hela världen i sovrummet

Plötsligt hände det som inte fick hända. Motorcykeln tappade fästet och gled av vägen – rakt in i en sten.
Det var nära att oskarshamnaren Ulrica Holmqvist dog den dagen för fyra år sedan. Men på något sätt kämpade hon sig tillbaka och i dag lever hon för sin stora passion: att samla på solfjädrar från världens alla hörn.
Med över 200 stycken hoppas hon att komma med i Guinness Rekordbok.

Sedan motorcykelolyckan kan inte Ulrica Holmqvist resa utomlands längre och därmed inte köpa solfjädrarna själv. I stället ser vänner och bekanta till att hon får tillskott till samlingen. Denna dag Gunnilla Jarvisson Nilsson från Oskarshamn.

– Det vore drömmen. Kan inte resa själv längre sen olyckan men vänner och bekanta är så snälla att de köper mig en solfjäder när de är utomlands. Rätt vad det är så kommer det en solfjäder i brevlådan. Det är lycka för mig. Ren och skär lycka, säger Ulrica Holmqvist när Stadsmagasinet träffar henne i lägenheten i Södertorn.
Redan i hallen går det att skymta hennes stora intresse. Uppfällda, vackra och i regnbågens alla färger pryder solfjädrarna praktiskt taget hela väggarna i Ulrica Holmqvists sovrum.
– Har räknat det till 202 stycken. Solfjädrarna gör mig lycklig och är det bästa jag vet, säger hon och får tårar i ögonen.
Glädjen går inte att missta sig på. Solfjädrarna spelar en enorm roll i hennes liv. Mycket tack vare att så många människor skänker henne en tanke på sina resor.
Ulrica Holmqvist är sedan olyckan den 15 juni 2013 funktionshindrad. Med oupphörliga smärtor, svårt att gå och en bestående hjärnskada som påverkar både tal och minne, blir hon också ständigt påmind om den där ödesdigra dagen.
– Jag och min kompis Kenneth tog våra motorcyklar för att titta på en katt i Kristdala. Av olika anledningar åkte jag ut på rullgruset, motorcykeln tappade fästet helt och gled av vägen. Jag voltade tre varv och sedan blev allt svart. Kommer ihåg att jag hann tänka ”Det här bådar inte gott”. Kenneth berättade sen att jag landat på en sten.
Hennes heltäckande rosa hjälm skyddade ansiktet från att bli helt upprivet. Trots full skyddutrustning trycktes ryggraden ihop och Ulrica Holmqvist tillbringade två månader på sjukhus.
– Kunde inte röra mig överhuvudtaget. Mellanrummen mellan kotorna är borta och en kota krossades helt. Har ärr över hela ryggraden och nacken efter operationen, berättar hon och fortsätter:
– Skulle egentligen inte ha levt i dag. Men det var tydligen inte dags för mig att dö. På något sätt tog jag mig tillbaka till livet igen, mycket tack vare min dotter och nära vänner.
Nu lever 47-åriga Ulrica Holmqvist en dag i sänder. Visst saknar hon sitt jobb som lastbilschaufför och trafikskolelärare samt det stora intresset för bugg. Men det är inget som märks. Hennes positiva energi fullkomligen sprudlar. Speciellt när hon pratar om solfjädrarna.
– De kommer verkligen fr.n hela världen. Alltifrån Paris till Hawaii. Har ingen från Afrika än, det vore roligt att ha. Nu när jag nått 200 stycken ska jag ta kontakt med Guinness Rekordbok, har inte hittat något rekord som har med solfjädrar att göra, säger hon med ett stort leende.

Text: Kristin Wenneström
Foto: Mikaela Lindholm

ULRICA HOLMQVIST
ÅLDER: 47 år
BOR: I Södertorn, Oskarshamn
FAMILJ: Dottern Denise, 22 år och katten Bagheera
GÖR OM DAGARNA: Tränar sjukgymnastik, målar och samlar på solfjädrar
MOTTO: Alltid försöka sprida positiv energi till alla i sin närvaro

SPRID GLÄDJE – GE ULRICA EN SOLFJÄDER
Lämna in solfjädrar från olika länder till oss på Krepart/Stadsmagasinet på Arkitektvägen 20 i Kristineberg, så överlämnar vi dem till Ulrica – tillsammans hjälper vi henne att komma in i Guinness Rekordbok!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.