Jubileum i Sveriges pelargonstad

Den årliga pelargondagen har satt Oskarshamn på kartan som hela Sveriges pelargonstad.
Nu 20-årsjubilerar det populära evenemanget med såväl intressanta föredrag och spännande tävlingar som utställning och försäljning av unika pelargoner.

För Pelargondagens initiativtagare, Kerstin Kreutz-Sabel, tog intresset ordentligt fart i mitten av 1990-talet i samband med ett besök i Simrishamn där författaren Christel Holm visade upp 500 olika sorter av sina totalt 700 pelargoner.
– Det var en fantastisk upplevelse och väl hemma kände jag att det skulle vara kul med ett arrangemang som uppmärksammade pelargonen.
Den allra första Pelargondagen hölls i Bråbo 1997 och lockade 430 besökare, berättar hon.
Sedan dess har intresset för pelargoner i alla dess former vuxit stadigt och Pelargondagen – i regi av kultur- och blomsterföreningen Pelargon Oscar – har nått ryktbarhet även utanför landets gränser.
– Inget annat pelargonevenemang i Sverige har pågått under så många år och i obruten följd. Det har medfört att Oskarshamn blivit känt som pelargonstaden och lockar publik från hela Norden. Vi har numera mellan 50–60 utställare och närmare 1 500 besökare varje år.
Den tjugonde upplagan av Pelargondagen hålls den 12 augusti på Badholmen och jubileet utlovas bli en fest för alla med bland annat föredrag av Åke Truedsson, landets kunnigaste tomat och grönsaksodlare, samt debattören, författaren och chefredaktören Göran Greider, som just kommit ut med en trädgårdsbok: ”I trädgården hörs andra ekon”. Det blir även lotterier och tävlingar samt visning av både höns och bisamhällen.
– När det gäller tävlingarna har vi dels en baktävling för söta bakverk med smak av doftpelargonblad, dels en tävling där den blomrikaste zonalpelargon, med flest blomklasar vinner. I båda tävlingarna är vinstpotten 5 000 kronor.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.