Full kontroll – med en fjärrkontroll

Mikael Ågren visar processorn, hjärnan i systemet, som går att programmera till en mängd olika funktioner. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Den nya villan är inte bara vackert belägen intill havet. Den är även ett smart hem. 
Pelle Wyckman kan styra det mesta i huset med en enda fjärrkontroll.
– Helt fantastisk, konstaterar han nöjt och höjer enkelt upp ljudet vid poolen.

Mikael Ågren, ägare och vd till Audio Video i Oskarshamn, nickar instämmande. Han har installerat systemet och framhåller att möjligheterna är i stort sett obegränsade.
– Med Control 4 behövs bara en fjärrkontroll för att styra och kontrollera allt från ljud, bild och belysning till klimat, larm och mycket, mycket mer. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser, förklarar han entusiastiskt.
Det var i samband med att Pelle Wyckman började skissa på det nya huset i Sörvik som även funderingarna kring olika tekniska lösningar i hemmet började dyka upp. Eftersom han tidigare köpt både ljud- och bildutrustning från Audio Video kontaktade han Mikael Āgren i ett tidigt skede.
– Jag vill ha ett hus med alla tänkbara bekvämligheter. Att kunna sköta en mängd olika saker med en och samma kontroll var verkligen något som tilltalade mig. Det är inte så kul att ha hela soffbordet fullt med fjärrkontroller, säger han.
För att lösa detta har Audio Video monterat en processor i husets vind, väl dold och samtidigt lättillgänglig. Mikael Āgren förklarar att processorn är själva hjärnan i systemet som förmedlar signalerna från fjärrkontrollen till de olika enheterna som ska styras och kontrolleras.
– Processorns storlek anpassas efter hur mycket som ska styras. Det kan exempelvis finnas två bioriggar med en mängd utrustning i samma hus som ska styras gemensamt och då krävs det lite kraft i processorn. För att få full funktion är det ocksåen förutsättning med internet via fiber samt en riktig router och accesspunkter med bra mottagning, betonar han.
Hos Pelle Wyckman är Control 4 än så länge integrerat med två ljud- och bildsystem i separata zoner, motordrivet TV-fäste, bluerayspelare, digitalbox och Appel-TV. Att enkelt kunna styra ljudet vid poolen står högt i kurs under varma sommarmånader. Så småningom står ytterligare funktioner på tur att involveras i systemet; motordrivna gardiner till de stora panoramafönstren, ytterligare ljud- och bildanläggning till bastu och relax, larm och övervakning samt automatisk styrning av garageportarna.
– Egentligen går allt som drivs av en motor att involvera i Control 4. Ju tidigare vi kommer in i bilden vid en nybyggnation, desto större är möjligheterna att skapa snygga och funktionella lösningar. Men det mesta går även att lösa i efterhand, framhåller Mikael Ågren
– Vi anpassar och programmerar dessutom systemet efter kundernas behov och önskemål så att de enbart kan njuta och ta del av alla möjligheter. Med en enda fjärrkontroll!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Control 4
Control 4 är en ledande leverantör av personlig automatisering och kontrollösningar som gör att du kan styra nästan alla enheter i ett hem, eller företag, automatiskt. Control 4:s uppdrag är att leverera ett elegant och mer priskänsligt sätt att kontrollera och automatisera belysning, musik, video, säkerhet och energi i ett enda rum eller i hela hemmet.
Inget projekt är för stort eller för litet för Control 4, du sätter gränserna. Från att styra ett rum till ett helt hem med ett enda system, en fjärrkontroll istället för sju. Du kan även använd din surfplatta eller mobil för att starta TV:n, ändra belysningen, starta sprinklerna på gräsmattan som du glömde på morgonen eller släppa in hantverkarna som skulle komma klockan 15 då du inte kunde vara hemma. Möjligheterna är obegränsade.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.