Nya möjligheter för färgstark hemvändare

Tryggheten och närheten var ytterst bidragande orsaker. Likaså utmaningen i att hitta nya vägar och möjligheter inom både jobb och fritid.
Efter 17 år som målare i Stockholm har Mattias Agervald återvänt till Oskarshamn med sitt företag Forma Måleri AB.

Lugnet och tryggheten var avgörande för familjen Agervalds flytt till Figeholm. Här stortrivs Camilla och Mattias tillsammans med barnen Ebba och Isak.

Tankarna har funnits länge hos både Mattias och hans hustru Camilla. Men det har alltid kommit något emellan som har bromsat. Tills nu.
– Efter att vi köpte sommarstugan och tillbringat de senaste tre, fyra somrarna i Figeholm kände vi att det var dags att ta steget och flytta hit permanent. Det är en betydligt lugnare och tryggare miljö för hela familjen och det passade bra innan barnen blir äldre och börjar skolan, framhåller Mattias.
För honom är det lite som att komma hem igen. Han växte upp i Fårbo innan flyttlasset gick till Oskarshamn i 15-årsåldern. Där gick Mattias ut skolan och arbetade sedan på Scanias måleri under några år innan han flyttade vidare till Stockholm.
– Jag har fortfarande en hel del släkt och vänner kvar som vi ofta har besökt under årens lopp och det var också därför vi köpte sommarstugan för några år sedan. Hela familjen uppskattar lugnet, närheten och enkelheten.
En annan, och nog så viktig, orsak till att familjen valde att flytta just nu var att Camilla fick jobb precis innan sommaren. Efter att tidigare ha varit controller på Peak Performance i Stockholm fick hon jobb som receptionist på ett gym i Oskarshamn.
– Eftersom jag är från Stockholm och i princip bara känner Mattias vänner känns det som ett perfekt jobb för att hitta nya bekanta, säger hon.
Att fortsätta som målare i den egna firman var ett självklart val för Mattias. Efter att ha gått den långa vägen som lärling och anställd på ett större måleriföretag i Stockholm bestämde han sig för att starta eget 2005. Hösten 2011 slog han sig ihop med en kollega och kort därefter bildades Forma Måleri AB.
– Det är ett traditionellt måleriföretag som jobbar med de flesta typer av uppdrag både inomhus och utomhus mot såväl privatpersoner som företag.
Som mest hade företaget fem anställda, men numera är Mattias ensam med ett brett kontaktnät av olika samarbetspartner.
– Jag har fortfarande några kunder i Stockholm som jag jobbar med kontinuerligt. Men min avsikt är att jag ska ha merparten av min verksamhet i Oskarshamn med omnejd.
Han har sonderat arbetsmarknaden i Oskarshamn och är övertygad om att det finns utrymme och stora möjligheter för honom.
– Det är mycket på gång i kommunen och brist på hantverkare överlag. Jag har lång erfarenhet och är noggrann och effektiv när det gäller både arbete och tider. Dessutom är jag kreativ och kan hjälpa kunderna att utveckla sina idéer, framhåller han.
Vid sidan av jobbet ser Mattias flytten som en spännande utmaning med massor av möjligheter.
– Jag började spela golf för några år sedan och förhoppningen är att så småningom få sonen intresserad av ishockey. Här behöver det inte bli några gigantiska projekt om man ska förverkliga sina drömmar!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

MATTIAS AGERVALD
ÅLDER: 41 år
FAMILJ: Hustru Camilla samt barnen Isak, 4,5 år, och Ebba, 1,5 år
BOR: Tillfälligt i sommarstugan i Figeholm. Letar hus i Oskarshamn.
GÖR: Målare i egna företaget Forma Måleri AB
FRITIDSSYSSELSÄTTNING: Familjen, golf och båtliv. Körde motocross under hela uppväxten och sedan som motionär fram till 2011 då en knäskada satte stopp för fortsatt utövande.

TIPS FRÅN MÅLAREN:
• Claystone är ett nytt och spännande ytskikt. Det är en slags puts av naturmaterial som byggs upp i flera skikt. Det kan appliceras på de flesta material och kan användas på såväl golv som väggar och till bänkskivor – både utomhus och inomhus. Det passar även i badrum och kök. Det kräver en del jobb men blir väldigt dekorativt och kan fås i en mängd olika utförande och färgnyanser från stenliknande till polerade ytor som skapar otroliga effekter.
• Fondväggar har varit väldigt populärt under lång tid och är något som fortfarande efterfrågas i stor utsträckning. Det är dock väldigt viktigt att välja rätt tapet till fonden för att det ska harmonieras med rummet i övrigt. Numera är det även möjligt att göra fototapet av egna bilder som kan användas som fond. Genom att inte sätta tapeten ända ut mot golv, tak och sidoväggar får man en häftig effekt. Med ett indrag blir tapeten nästan som en jättestor tavla.
• Målade väggar har återigen blivit mycket efterfrågat. Det ger ofta ett mera enhetligt och lugnare intryck och skapar även möjlighet att laborera med lite mer vågade tapeter. En färgstark eller väldigt mönstrad tapet kan vara otroligt häftig i mindre mängd. Som fond eller i ett helt rum riskerar den dock att ta över helt. Då kan det vara snyggare och mera effektfullt med en lugn färg som bas och sedan bygga upp ett hörn i rummet med några våder av sin favorittapet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.