Rosa köksdröm hos Vickan

Tankar och idéer kring det nya drömköket växte fram under ett par års tid.
Med experthjälp förvandlades drömmarna till verklighet.
– Det kändes som ett väldigt stort projekt. Men det gick enklare och smidigare än vad vi hade vågat hoppas på. Och resultatet överträffar verkligen alla våra förväntningar, konstaterar Johan ”Rosa” och Victoria Rosengren nöjt.

Drömmen blev verklighet. Köksdesigner Marcus Björngard från Electrolux och snickare Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal flankerar Johan och Victoria Rosengren i det nya köket som blev precis som de hade hoppats.

När familjen, som förutom Johan och Victoria även består av barnen Carl och Nora, flyttade in i huset på Linnea­vägen i Kolberga 2001 gjordes en omfattande totalrenovering där även köket byttes ut. Flitigt användande fick dock den forna glansen att successivt falna och för ett par år sedan började tankarna kring ett nytt kök så smått att gro hos makarna Rosengren.
– Dels började det gamla köket att bli slitet och var inte längre så roligt, dels ville vi ha en öppnare planlösning och en tydligare och mera naturlig förbindelse mellan matplats, kök och balkong där vi tillbringar mycket tid under sommarhalvåret, förklarar Johan och Victoria nickar instämmande.
Efter att ha plöjt inredningstidningar och diskuterat fram och tillbaka hade de bilden i stort ganska klar för sig innan de ringde Bygg­firman i Gröndal AB som de hade goda erfarenheter av sedan tidigare. Snickare Stefan Nilsson kontaktade i sin tur köksdesigner Marcus Björngard på Electrolux Home.
– Vi satte oss tillsammans en kväll och gick igenom alla önskemål. Med utgångspunkt från detta gjorde jag två förslag, berättar Marcus.
Ett av förslagen var mitt i prick och tidigt i våras inleddes arbetet. Föränd­ringarna var omfattande och medförde bland annat att väggen mot matplat­sen öppnades upp. I samband med att hela det gamla köket revs ut bestämde sig paret Rosengren för att även lägga in golvvärme.
– I vanliga fall brukar det inte bli så här stora kringjobb. Har gjorde vi verkligen om allt, även taket där vi drog om ventilationskanalen, innan det var dags att sätta köket, säger Stefan som var något av spindeln i nätet un­der byggtiden och även skötte kontak­terna med Elcentralen i Påskallavik och målare för att få allt att passa exakt i tidsschemat.
Under cirka sex veckor var familjen utan kök och fick förlita sig på nära och kära samt hämtmat. Men den som väntar på något gott…
– Det blev fantastiskt bra, konstate­ rar Victoria leende och framhåller inte minst helheten där målsättningen var komma bort från den helvita trenden.
Något som uppnåtts genom mörka stommar med sidostycken i svart ek och bänkskivor i svart granit som ger en skarp och tydlig kontrast till de högblanka vita skåpsluckorna, det böljande vita kaklet och de vitmålade väggarna. Detsamma gäller kyl och frys i blanksvart finish.
En rad olika detaljer och utrustning har sedan bidragit till att göra köket både stilrent, personligt och använ­darvänligt. Johan och Victoria betonar bland annat de läderklädda skåps­handtagen, den grå diskhon i Silgranit, vinkylen och kombinationsugnen med mikrovågsugn och vanlig ugn i ett.
– Köksfläkten är kanske det som vi är allra mest nöjda med. Den är infälld i taket för att inte störa den öppna planlösningen. Trots att den knappt syns eller hörs är den väldigt effektiv och det märks inte ens när man steker köttbullar!
Det nya köket är numera den sociala samlingspunkten hemma hos familjen Rosengren när vän­ner och bekanta kommer på besök. Det har också medfört en nytänd­ning i matlagningen där Victoria är den i familjen som främst basar över grytorna.
– När vi flyttade in i det nya köket passade vi även på att byta ut tidigare husgeråd och porslin. Jag åkte till Hwita 7 och köpte de saker jag verkligen ville ha, berättar hon.
Med facit i hand blev det omfattan­de projektet precis som de hade tänkt sig och familjen Rosengren har verk­ligen fått sitt drömkök.
– Absolut, vi bara njuter, konstaterar de samstämmigt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.