Nu är det tid för körkort

Höst- och vintertid är också körkortstid. Att övningsköra under den mörka och kalla årstiden innebär att eleverna i många avseenden får en mer komplett utbildning.

– Kan man köra bil på vintern kan man köra när som helst. De finns elever som är oroliga för att övningsköra när det är mörkt, kallt och halt. Men vi har ju faktiskt fyra årstider i Sverige och det är viktigt att lära sig behärska bilen såväl höst och vinter som vår
och sommar.
Tommy Karlsson, som sedan drygt tre år tillbaka driver TK ́s trafikskola i Oskarshamn, betonar också att körkortsutbildning under höst och vinter även innehåller en rad viktiga moment som eleverna har stor nytta av som framtida körkortsinnehavare.
– Det är allt från att byta däck till olika serviceåtgärder för att få bilen vinterrustad. Eftersom det är aktuellt under denna årstid går vi även igenom det i utbildningen. Dessutom får man naturlig utbildning på mörkerkörning, förklarar han.
Sedan Tommy öppnade TK´s Trafikskola 2014 har verksamheten hela tiden vuxit och utökats. Idag har trafikskolan fem anställda och körkortsutbildningar för personbil och lätt lastbil samt moped. Han räknar med att inom en snar framtid även komma igång med utbildningar för behörighet till personbil med tungt släp.
– Vi utbildar totalt cirka 350 körkortselever varje år. Merparten tar B-körkort för personbil och lätt lastbil. Det har även varit ett ökande intresse för mopedkörkort. När det gäller mopedutbildningar gör vi dock ett uppehåll under vintern, säger Tommy.
Oavsett vilken typ av körkort det gäller har Tommy och övriga lärare på TK ́s trafikskola som målsättning att utbildningen ska vara så enkel och smidig som möjligt för eleven.
– Det finns möjligheter att i hög grad anpassa utbildningen för B-körkort efter elevens behov. Vi har exempelvis intensivkurser där vi bokar uppkörningsprov i förväg. Eleven har då möjlighet att få sitt körkort i handen efter två, tre veckor från första körlektion.
Förutom obligatoriska kurser som Risk 1 och halkbana sker teori-undervisningen till stor del på egen hand där eleverna har tillgång till undervisningsmaterial via dator eller mobilapp.
– Vi finns givetvis också till hands när man behöver och vill ha hjälp med teorin eller har andra frågor, framhåller Tommy Karlsson.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

KRAV FÖR ÖVNINGSKÖRNING
För att få börja övningsköra för B-körkort måste du vara 16 år gammal. Det krävs också att handledaren är godkänd av Transportstyrelsen, att du har en grönvit skylt med texten ”Övningskör” i bilens bakruta och att du har ett giltigt körkorts-tillstånd. För att få tillståndet krävs en synundersökning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.