Bra start på vuxenlivet

Ju tidigare – desto bättre! Att snabbt komma igång med sparande till barnen skapar förutsättningar för en bra start på det framtida vuxenlivet.

– Det behövs inte så stora summor varje månad. Det viktigaste är att komma igång så tidigt som möjligt så pengarna kan växa ännu mer. Som förälder väljer man själv om man vill ha det enkelt och bekvämt eller om man vill vara aktiv. Kontakta oss så hjälper vi till att hitta en passande sparform, säger Sara och Jennifer Svensson som är rådgivare på Swedbank.
Som småbarnsförälder handlar det om att hålla många bollar i luften samtidigt. Att tidigt komma igång med ett sparande till sitt barn är dock varken tidskrävande, svårt eller särskilt ekonomiskt betungande. Det gör däremot stor skillnad när det är dags för barnen att ta steget ut i vuxenlivet med allt vad det innebär i form av språkresor, körkort, insats för bostad och andra kostnader.
– Av egen erfarenhet vet jag vilken betydelse det har. Mina föräldrar började spara tidigt och när det var dags för körkort fanns det redan pengar till det, berättar Jennifer och Sara nickar instämmande.
De har båda egna barn och för dem var det självklart att börja spara omgående.
– Det medför mycket utgifter att vara småbarnsförälder. Men det räcker med att spara 100 kronor i månaden. Sedan kan man successivt höja sparandet om det finns mer utrymme i ekonomin, förklarar Sara.
De båda betonar också att det ofta är bättre med en peng till sparande än presenter i form av saker och prylar vid födelsedagar och andra högtider när barnen är små.
– Oavsett hur man väljer att spara eller placera pengarna till barnen så kommer de med all säkerhet att ha vuxit till den dagen det är dags att använda dem.
För att föräldrarna ska kunna komma igång så enkelt och snabbt som möjligt med sitt barnsparande går det att starta via såväl hemsida som telefonkontakt med Swedbanks dygnet- runtöppna kundcenter.
– Dessutom nns vi givetvis tillgängliga för de som hellre vill komma in till oss personligen och prata om en passande lösning, hälsar Sara och Jennifer.

Text och foto: Mikael Bergkvist

BARNSPARANDE I TRE ENKLA STEG
• Välj belopp att månadsspara
Att spara till barn varje månad är ett bra sätt att spara. Bestäm ett belopp som dras automatiskt från lönekonto varje månad.
• Välj ISK eller kapitalförsäkring
Spara till barn enkelt och utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser – i kapitalförsäkring eller investerings- sparkonto (ISK).
• Välj hur du vill placera
Det finns bra placeringar både för dig som är aktiv och för dig som vill att sparandet ska vara bekvämt och enkelt. Du kan också välja hållbara placeringar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.