HR-pionjär bland kändiseliten

När det gäller att driva personalfrågor inom restaurangbranschen är hon en av Sveriges första pionjärer.
Möt 27-åriga Veronica Hällblad från Oskarshamn, HR Manager på anrika kändiskrogen Riche i Stockholm. Där är hon bland annat arbetskamrat med den inte helt obekante källarmästaren Anders Timell.

Sedan drygt hundra år tillbaka har Restaurang Riche på Birger Jarlsgatan varit ett av de hetaste vattenhålen för nöjeslystna och matglada stockholmare. Under senare år har den färgstarke källarmästaren Anders Timell, som ofta syns i vimlet, ytterligare bidragit till populariteten.
Det brokiga utbudet av intressanta gäster, konst, musik och ett välrenommerat kök, där svensk husmanskost blandas med inslag av franskt brasserie, lockade även 27-åriga Veronica Hällblad när hon flyttade från Oskarshamn till Stockholm för tre år sedan.
– Förutom ett fantastiskt kök har Riche så mycket mer. Det är ständigt utställningar med olika konstnärer och livemusik med nya artister. Det är ett otroligt inspirerande ställe som jag ofta besökt som gäst, berättar hon.
Med dessa erfarenheter var det en spännande utmaning för Veronica när möjligheten att bli Restaurang Riches första HR Manager dök upp vid årsskiftet.
– Det har inte varit så stort fokus på HR inom restaurangbranschen tidigare och i början var det många anställda som undrade vad jag egentligen gjorde där. Svenska Brasserier, där Riche ingår, har dock insett vikten av personalfrågor. Inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv där målsättningen är att skapa förutsättningar för personalen att jobba inom bolagets restauranger hela livet – från tidig ålder till pension.
Organisations- och personalfrågor har länge intresserat Veronica. Efter studier i USA under sex månader tog hon sedan examen från personalvetarprogrammet på Örebro Universitet. Därefter återvände hon till Oskarshamn.
– Där jobbade jag först som HR- specialist på kommunen innan jag fick anställning på polismyndigheten i Kalmar. Omstruktureringar gjorde att jag så småningom tillbringade allt mer tid i Stockholm.
Detta fick Veronica att ta steget fullt ut och flytta till huvudstaden. Hon bytte även arbetsgivare och jobbade under en period med HR på ett mindre konsultbolag. När chansen dök upp att börja som HR Manager på Restaurang Riche och Teatergrillen tvekade hon inte.
– Från att tidigare huvudsakligen ha jobbat med punktinsatser innebar detta ett helhetsgrepp med allt från arbetsmiljö och rekrytering till organisationsstrukturer och ledarcoaching.
Att vara anställd på en Stockholms mest anrika och populäraste krogar där många kända och framgångsrika människor rör sig kan i många avseenden tyckas glamoröst. Likaså att jobba tillsammans med Anders Timell som är bekant från många olika sammanhang.
– Det är fantastiskt roligt att jobba på ett ställe som är så fullt av liv. Eftersom vi har personal i arbete i stort sett dygnet runt så händer det att jag är i tjänst även under restaurangens mest hektiska timmar när det är fullt av gäster, berättar Veronica och framhåller samtidigt Timell som en fantastisk arbetskamrat.
Några planer på att återvända till Oskarshamn och Ostkusten Tak och Plåtslageri där pappa och två av hennes bröder numera jobbar tillsammans har hon inte i dagsläget.
– Nää, just nu har jag faktiskt drömjobbet. Tak har väl heller aldrig varit mitt stora intresse, säger Veronica och skrattar.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

VERONICA HÄLLBLAD
ÅLDER: 27 år
FAMILJ: Singel – försöker kidnappa föräldrarnas labrador!
BOR: Lägenhet på Stora Essingen, Stockholm
YRKE: HR Manager på Restaurang Riche och Teatergrillen
GÖR PÅ FRITIDEN: Resor, träning och mat – har som mål att prova alla nya restauranger i Stockholm!

VERONICA HÄLLBLADS FAVORITRESTAURANGER/BARER:
Förutom Riche och Teatergrillen, Sturehof, Taverna Brillo, Luzette och Ulriksdals Wärdshus (vilka jag besöker dagligen):
– MAMMAS MAT. Faktiskt, den slår allt!
– SURFERS (Stockholm och Visby). Fantastisk sishuansk smakrik mat. Gå dit i stort sällskap och beställ allt på menyn!
– MARISQUERÍA LOS DELFINES (Malaga). Armbåga dig in kaoset och peka på det du vill ha tillagat från fisk- och skaldjursdisken. Stå kvar vid disken/baren och drick vin eller deras citrusöl när du väntar på maten. Det går såklart att boka bord, men det känns tråkigt. Ät i baren och känn stämningen när du ser kockarna in action. Drömmen om man gillar skaldjur!
– BUTCHERY AND WINE (Warsawa). Fantiserar fortfarande tillbaka till den steken. Rekommenderad i Michelin- guiden 2017.
– RESTAURANG FRANTZÉN (Stockholm). Åt fixed menu på ca 12 rätter. Jag fick på riktigt en tår i ögat efter varje rätt för att det var så gott och så sorgligt att det var en rätt mindre kvar att äta. Vill man ha smakupplevelse är det värt varenda krona.

RESTAURANG RICHE
Restaurang Riche på Birger Jarlsgatan i Stockholm fick sitt namn redan 1893 då fastigheten uppfördes. Restaurangen drevs under många år av Tore Wretman med stor framgång. Har ständigt pågående konst-utställningar och ofta levande musik. Anders Timell är källarmästare.

VAD ÄR HR?
Human resources kallas ett företags personalavdelning som tar hand om basprocesser relaterade till personal i en organisation. Skillnaden från tidigare personaladministration
är att HR jobbar mer genomtänkt och strategiskt med organisationens mänskliga resurser.