Personligare gravdekorationer

En av årets största blomsterhelger står för dörren. Nyblivna blomsterhandlaren Indra Attergren har fullt upp med dekorativa och personliga gravsmyckningar till allhelgona.

Indra Attergren har jobbat med blommor i 30 år och i september öppnade hon dörrarna till Indras Blomsterdröm.

Till allhelgonahelgen är det tradition att pryda gravplatser med blommor och ljus till minne av avlidna familjemedlemmar och vänner. Indra Attergren har jobbat med blommor i 30 år och vet av erfarenhet att allhelgona är en viktig helg.
Det innebär också den största kundtillströmningen sedan hon startade sin första egna blomsteraffär – Indras Blomsterdröm – i september.
– Jag har bunkrat upp med olika typer av gravutsmyckningar i butiken; kransar, mossa, kottar, hjärtan och änglar i keramik, gravljus och pumpor, berättar hon.
Traditionellt sett är kransar den vanligaste gravdekorationen till allhelgonahelgen. Numera har utsmyckningarna börjat bli allt mera personliga med bland annat liggande blommor och andra typer av passande dekorationer.
– Det kan vara allt från enkla kransar eller mosshjärtan som jag sedan smyckar och pyntar med olika typer att dekorationer eller formbindningar efter kundens tycke och smak, förklarar Indra.
För att göra gravutsmyckningen extra personlig kan man även använda sig av färger och blommor till dekoration, som man vet att den avlidne tyckt om. Detsamma gäller gravlyktorna som numera finns i både skiftande former och färger.
– Det har också blivit allt vanligare att använda snittblommor, exempelvis rosor, som gravdekoration tillsammans med ris och andra dekorationer. Jag tycker personligen att det är fint med en sammanhållen grupp med era olika beståndsdelar. Exempelvis lykta, stenhjärta och blommor. Även pumpor passar vid allhelgona.
Gravrättsinnehavaren har rätt att pryda graven i stort sett som denne vill enligt begravningslagen. Det gäller dock att hålla sig inom gränsen för god gravkultur med den personliga utsmyckningen.
Lagom till allhelgonhelgen har Indras Blomsterdröm utökat butikslokalen i källarplan med en speciell avdelning för just dekorationer, krukor och liknande.
– Där kan kunderna hitta olika typer av dekorationer och utsmyckningar för att göra egna kransar och dekorationer. Det har blivit allt mer populärt både till allhelgona och jul, konstaterar Indra.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

ALLHELGONADAGEN
Alla helgons dag firas den första helgen i november. Historien om dagen är över två tusen år gammal. Det började i den keltiska mytologin och druidernas firande av dödens härskare och mörkrets furste, Samhain. Enligt myten samlade Samhain den 31 oktober ihop själarna från de som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. För att skydda de döda mot de onda andarna tände folket stora brasor och kallade på övernaturliga krafter.
När kristendomen så småningom ersatte hedendomen bestämde kyrkan att den första november skulle vara en dag för att hedra alla helgon och kallade den Allhelgonadagen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.