Öländska delikatesser i goda vänners lag

– Det finns egentligen bara ett ord för detta: Gutt!
Rose-Marie Edinius tar till lokala adjektiv för att beskriva de öländska delikatesser som serveras på de återkommande sammankomsterna med Kroppkakans Vänner.

Kroppkakans Vänner har i dagsläget ett 40-tal medlemmar som träffas varje månad på Restaurang Badholmen.

Sedan 2013 har en växande skara gourmeter träffats regelbundet för att njuta av nykokta kroppkakor med smör, grädde och rårörda lingon. Numera hålls sammankomsterna med Kroppkakans Vänner den tredje onsdagen varje månad på restaurang Badholmen.
– Det startade egentligen redan 2012 när ett antal personer samlades hemma hos Alf Josefsson för att diskutera den blivande Axel Munthestatyn. Alf är förtjust i kroppkakor och bjöd därför på detta till lunch. Det blev en återkommande tradition och så småningom togs initiativ till sammanslutningen Kroppkakans Vänner, berättar Åke Henning.
Ända sedan starten har huvudsakligen personer med anknytning till Elajokoncernen ingått i sammanslutningen. I takt med att allt fler anslöts till den kroppkakeälskande sfären flyttades sammankomsterna ut till lokal för att slutligen hamna på Badholmen.
– Vi är i dagsläget ett 40-tal medlemmar i Kroppkakans Vänner och merparten kommer faktiskt på alla våra sammankomster, konstaterar Åke Henning nöjt.
Förutom att umgås och njuta av de öländska delikatesserna bjuder även träffarna på inslag av underhållning och kultur. Vid varje träff är det antingen någon medlem eller utomstående inbjuden som håller ett anförande.
– I september berättade Per-Eric ”Icke” Persson om sin far Be-Ge och i dag kåserade Rose-Marie Edinius om Fallebogök. Nästa gång berättar Peter O. Ekberg om fyra aspekter på kultur, säger Åke Henning.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

ÖLÄNDSKA KROPPKAKOR
4 portioner
– 8 råa potatisar
– 6 kokta potatisar 1 dl vetemjöl
– 1,5 tsk salt
Fyllning:
– 3 hg lättsaltat fläsk skuret i tärningar 1 gul lök
– 1 tsk grovstött kryddpeppar
Till kokning:
-1 tsk salt per liter vatten
Koktid ca 60 minuter.

Skala, skölj och riv den råa potatisen, lägg den i en handduk och krama ur vattnet. Mosa den kokta potatisen och låt den kallna. Blanda potatisen med vetemjöl samt tillsätt salt. När smeten är väl blandad, tillsätt mera vetemjöl om den verkar lös. Blanda fläsk- tärningarna med lök och kryddpeppar.
Forma lagom stora bullar av smeten och gör en fördjupning i var och en som sedan fylles med fläskfyllningen. Tryck samman smeten över fyllningen och rulla kroppkakorna runda och jämna. Kroppkakorna läggs i en rymlig kastrull med kokande saltat vatten och kokas utan lock. Servera med grädde och lingonsylt eller smält smör.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.