Anrik mötesplats redo för framtiden

När järnvägsstationen åter tas i bruk är det starten för en rad kommande projekt som bidrar till den största stadsomvandlingen i Oskarshamn under de senaste 100 åren.
– Den här fantastiska fastigheten är ett tydligt bevis på att vi både satsar på utveckling för framtiden och samtidigt vårdar vår historia!

Oskarshamns Järnvägsstation är redo för framtidens resenärer, här representerade av Mio Franzén. Den är ett tydligt bevis på att kommunen både satsar på utveckling för framtiden och vårdar sin historia.

Avgående kommunalråd Peter Wretlund skräder inte orden när han framhåller den satsning som har gjorts på järnvägsstationen för att bli ett modernt resecentrum och en knutpunkt för kollektivtrafiken i Oskarshamn. Den omfattande ombyggnationen av stationshuset och iordningställande av kringliggande område har förvisso kostat närmare 50 miljoner kronor totalt. Men det är väl använda pengar, anser han.
– Det här har verkligen blivit en mötesplats att njuta av. Dessutom finns det en stor kommersiell nytta med hela den här satsning då den i hög grad har bidragit till att öka tillgängligheten i Oskarshamn, konstaterar han med instämmande nickar från kommunens marknadschef Ted Lindquist och projektsamordnare Magnus Pettersson.
Tillsammans med Tekniska kontoret och Samhällsbyggnadskontoret har de samtliga varit ytterst involverade under resans gång. Från kommunens förvärv av stationsbyggnaden till förverkligandet av ett nytt resecentrum.
– Det har onekligen hänt en hel del sedan jag var här första gången, säger Magnus Pettersson och blickar ut över den smakfullt renoverade vänthallen innanför de ståtliga entrédörrarna.
– Stationshuset är kulturminnesmärkt och vi har därför varit strikt reglerade när det gäller renoveringen. Men vi har haft ett tätt samarbete med såväl antikvarie som länsstyrelsen så det har fungerat bra, berättar han.
Renoveringen har medfört att den gamla stationsbyggnaden numera bland annat inrymmer en ny restaurang och kiosk i den före detta godshanteringen, glasveranda i anslutning till tidigare lastkaj, restaurangkök i källaren, särskilda lokaler för både KLT:s personal och taxiverksamhet samt en hiss mellan våningsplanen.
Även ytorna runt stationshuset har genomgått stora förändringar med bland annat nya parkeringsplatser både norr och söder om stationen och angöring för bussar samt ny belysning och digitala informationstavlor.
– Hela projektet bidrar till att göra Oskarshamn ännu mera attraktivt. Järnvägsstationen och resecentrum kommer även att knytas ihop och bli en helhet med kommande satsningar i Inre hamnen, betonar Ted Lindquist.
För Peter Wretlund, som kliver av sin post vid nyår efter att ha varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2003, är renoveringen av järnvägsstationen och nya resecentrum något av finalen på en lång karriär.
– Jag är otroligt stolt över att ha fått vara med om detta. I och med att järnvägsstationen åter tas i bruk är en etapp i arbetet med framtidens Oskarshamn avslutad, säger han nöjt och tillägger med ytterligare en blick mot den karakteristiska tegelröda fasaden:
– Det här är Oskarshamns i särklass vackraste byggnad. Man kan helt enkelt inte se sig mätt på den!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm och Curt-Robert Lindqvist

INVIGNING AV STATIONSHUSET
Lördag den 16 december kl. 12.00-14.00
– Historisk rundvandring med Thomas Gren
– Underhållning
– Enklare förtäring

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.