Bevarar det gamla med varsam hand

Först Sagabiografen.
Och nu stationshuset.
Bygg- och anläggningsföretaget NCC har för vana att stå för storslagna och varsamma ombyggnads- och renoveringsprojekt, inte minst när det gäller kulturminnesmärkta fastigheter.

Teknikbyggnaden för luft, värme och kyla som fått formen av en godsvagn, där smalspåret till Ruda tidigare låg.

– Ett kul och utmanande jobb, sammanfattar Börje Nilsson, entreprenadingenjör, NCC.
I augusti 2016 inledde NCC uppdraget. Och lagom till invigningen den 16 december ska projektet stå helt färdigt. Vilket i stort sett är helt enligt den tidsplan som slogs fast när arbetet med stationshuset inleddes.
Stationshuset i Oskarshamn är kulturminnesmärkt och det har bitvis varit en utmanande renovering. Äldre fastigheter är inte alltid som förprojekteringen visar, det dyker hela tiden upp problem som ska lösas.
Det konstaterar Börje Nilsson, när han tillsammans med Viktor Larsson, projektchef, visar runt i huset.
– Det gäller att renovera utan att göra för stora ingrepp i den befintliga byggnaden, säger Viktor Larsson.
Regelverket är tydligt. De förändringar som görs får inte förminska de kulturhistoriska värdena. Ett tätt samarbete mellan NCC och antikvarier från Kalmar läns museum och Oskarshamns kommun har därför varit nödvändigt för att allt ska bli rätt. Ibland har NCC tvingats ta ett steg tillbaka och tänka kreativt och innovativt.
Det gäller inte minst person- och mathissarna som har installerats.
– Vi har lagt otroligt mycket energi på hissarna, säger Viktor Larsson, som också berättar att länsstyrelsen sa nej till hissanslutning till plan tre.
Mycket jobb handlade det också om vid etableringen av ett storkök i den tidigare råkällaren. Bjälklagsrivningar och avancerade håltagningar tog mycket kraft. Tjocka granitväggar, nya avlopp och nytt golv likaså.
Under väntsalen har NCC skapat sällskapslokaler, som för tankarna till mysiga källarvalv i något slott från svunna tider.
– Perfekta lokaler för exempelvis mysiga whiskey-, vin- eller chokladprovningar.
Inne i ankomsthallen har delar av golvet bytts ut. Kalkstensplattor som matchar originalgolvet från 1906 är på plats. Ett lyft i ankomsthallen, även om den knappast har någon praktisk betydelse, är den nytillverkade biljettdisken. Ett fint arbete i ek, som för tankarna till sekelskiftets järnvägsstationer. I övrigt handlar det om varsamma ytskiktsrenoveringar i restaurang och ankomsthall.
Tekniken för luft, värme och kyla är ett exempel annat exempel på kreativitet och innovativt tänkande. Tekniken har placerats i vad som en liknar en gammal röd godsvagn på det gamla smalspåret. Ventilationsrören har grävts ned i marken. Via närmare en och en halv meter tjock granitvägg går rören in i källarplan.
– Inte helt okomplicerat, ler Viktor.
Att bygga in modern brandsäkerhet i stationshuset har också ställt höga krav på alla inblandade. Inte minst för att kulturminnesmärkta fastigheter alltid ruvar på hemligheter.
– Vi har fått lön för mödan i och med att alla från kommunledning till den breda allmänheten uppskattar vårt arbete med att ge stationshuset nytt liv, slutar Börje Nilsson.

Text: Urban Löfqvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

NCC
NCC är ett av de ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretagen i norra Europa med en omsättning på 53 Mdr SEK och 17 000 anställda 2016. Ett av NCC:s mest kända sentida byggen är Turning Torso, ett bostadshus i Malmö. NCC har även deltagit i byggandet av Citytunneln i Malmö, Vasamuseet, Citybanan, Skyview på Globen i Stockholm samt Kista Science Tower i Kista norr om Stockholm. Guldfågeln Arena och Myresjöhus Arena är två projekt som genomförts i Kalmar respektive Växjö.

ENTREPRENÖRER
DÖRR & PORTBOLAGET: Ekdörrar och biljettdisk
ELAJO EL- OCH ENERGITEKNIK: Kyla
GHAB: Byggprojektledare, beställare
GILA: Styr-och reglerutrustning
HAGBLOMS MÅLERI: Utvändig takmålning
LUNDBLADS MÅLERI AB: Invändig målning
MIDROC: Elinstallation
MURSLEVEN: Invändig och utvändig puts- och murningsarbeten
NORISOL: Undertak
PLÅTSON: Plåt- och smidesarbeten
RÖR-KARLSSON: VS-installation
TENGBOMS: Arkitekter
TOVENT: Ventilation
ÖLANDS NATURSTENSMONTAGE: Kalkstensgolv väntsalen

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.