Nyskapande kombination i juletid

Pizza eller julbord? Eller varför inte både pizza och julbord – samtidigt!
Den kreative och hungrige behöver inte välja mellan de olika delikatesserna i juletid. Pizza och julbord går faktiskt att kombinera med hyfsat (!) gott resultat.

Två delikatesser i samma måltid. Matilda och Jack Åkerberg fixar de sista läckerheterna på en av sina nyskapande julbordspizzor.

Hos sönerna Åkerberg – Jack, 8, och Seth, 4 år – står vanligtvis kebabpizza högst i kurs. För mamma Matilda är det absolut viktigaste att pizzan innehåller bearnaisesås – oavsett om det är en Tropicana med exotiska frukter eller den egenkomponerade pizzan med bland annat fläskfilé och vitlöksmarinerade kantareller, som numera även finns på menyn hos en av stadens pizzerior.
När det gäller julbord är detta något som uppskattas mycket av hela familjen. Det ska gärna vara klassiskt och dignade av alla läckerheter som hör julen till.
– Köttbullarna och kroppkakorna är bäst, betonar sönerna samstämmigt.
Mamma adderar även Jansons frestelse och omelett med svampstuvning till sina favoriter.
– Vartannat år samlas både min och min man Martins släkt hemma hos oss och vartannat år firar vi med min släkt hemma hos pappa i Mörlunda. Det brukar vara knytkalas och väldigt mycket julmat. Det konstigaste är att vi varje jul säger att vi inte ska ha så mycket mat till nästa år. Men så blir det ju inte, berättar Matilda.
Att kombinera pizza och julbord i samma maträtt är därför något som tilltalar både henne och barnen. Inte minst för att kunna återanvända de matrester som ofta blir efter julen.
– Det är ju perfekt att kunna göra något nytt i mellandagarna när man är lagom trött på den traditionella julmaten, säger hon.
Men nu handlar det om att ladda upp inför stundande julhelg med en annorlunda och i viss mån nyskapande middag. För att slippa eventuell trängsel i julhandeln framhåller Matilda onlinebeställning via ICA Maxis hemsida.
– Man knappar enkelt in vilka varor man vill ha kvällen innan och sedan hämtar man sina matkassar i förbutiken eller bara parkerar på de speciella parkeringsplatserna för detta ändamål och får kassarna utburna i bagaget. Man kan också välja att få maten hemkörd direkt, berättar hon.
Den beställning hon hämtar ut i hos Linda Karlsson i förbutiken innehåller idel julbordsklassiker: prinskorvar, köttbullar, julskinka, kroppkakor, inlagd sill, lax, räkor, ägg, rödbets- sallad, romsås och gravlaxsås.
– Usch, ska vi ha det där på pizzan, utbrister Jack med avsmak när Brantevikssillen packas upp hemma i köket.
Tillsammans med lillebror Seth sätter han dock snabbt igång med förberedelserna inför pizzabaket. Degen knådas, prinskorvarna snittas i ändarna och skinkan befrias från svålen och skärs i lagom tjocka skivor.
– Jag ska nog bli pizzabagare när jag blir stor, framhåller Seth lyckligt med slickepotten i högsta hugg för att smeta ut tomatsåsen på de utkavlade pizzadegarna.
Efter att ha gräddat den första bottnen med tomatsås och ost är det dags att toppa med råvaror. Här väljer Matilda och barnen att använda gravad lax, räkor, ägghalvor samt inlagd sill. Hela härligheten garneras sedan med romsås och gravlaxsås. Den andra bottnen fylls med tomatsås, ost, delade kroppkakor, köttbullar, julskinka och tomater. Efter att ha gräddats en kvart toppas den med rödbetssallad.
– Vi skulle nog ha haft lite kebabsås också, säger Jack innan det är dags att hugga in på de nygräddade läckerheterna.
Köttbulle- och prinskorvspizzan faller samtliga familjemedlemmar i smaken direkt och kan med all sannolikhet bli en återkommande julfavorit. favorit. Sill- och laxpizzan är däremot inte någon omedelbar succé.
– Den funkar. Men det är nog inte min drömpizza. Inte ens med bearnaisesås, konstaterar Matilda leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

JULBORDSPIZZA
Tomatsås (koka egen eller använd färdig)
Ost från julbordet (i detta fall Åsedaost)
Råvaror och topping från julbordet efter tycke och smak. Till exempel:
Julskinka
Köttbullar
Prinskorv
Inlagd sill
Räkor
Gravad lax
Rödbetssallad
Romsås
Gravlaxsås

Pizzadeg:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på två till fyra bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Toppa pizzan och grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.
Recept: .www.köket.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.