Visioner om en spännande stad

– Man ska bli glad av att vara i Oskarshamns centrum. Det ska vara en inspirerande plats med utrymme för det oväntade!

Som nytillträdd stadsarkitekt har Erik Hjertqvist stora visioner för Oskarshamns fortsatta utveckling. Men han ser också en hel del utmaningar.
– Jag tar fram idéer och förslag för utformning och utveckling av miljöer och platser. Men det är viktigt att alla stadens aktörer är delaktiga och att vi hjälps åt att verka för den levande stadskärnan, konstaterar han.
Efter åtta år som planarkitekt kan Erik numera titulera sig stadsarkitekt. En titel som framför allt innebär ansvar för de offentliga utomhusmiljö­erna i kommunen. Han framhåller tre huvudarbetsområden: själva stads­kärnan som ska vara en naturlig och levande mötesplats, att bygga ihop staden med vattnet med attraktiva platser i hamnen samt arbeta med de mindre men viktiga ”centrum”, som även finns i kommunens mindre orter.
– Jag tror att det är värdefullt att det finns någon som ständigt driver dessa frågor. Det är viktiga frågor för en kommuns attraktivitet och det finns ofta ett stort intresse bland allmänhet­en, säger Erik och betonar att samtliga ovanstående områden är lika viktiga.
En plats han är särskilt engagerad i är Lilla Torget och hur det ska kunna utvecklas ytterligare.
– Här finns stor potential. Det är en lagom stor plats med vackra byggnader som dessutom är något av nyckeln till den fortsatta utvecklingen av centrum med sitt läge på vägen från Flanaden mot hamnen. Om det blir liv och rörelse på Lilla Torget har vi kommit en bra bit på väg, poängterar han och betonar samtidigt att en annan och mycket viktig uppgift är att verka för er nya bostäder – gärna i centrum.
– Förutom att det råder bot på rådande bostadsbrist så ökar det köpkraften och vi får flera människor som naturligt rör sig i stadskärnan och bidrar till stadslivet.
Erik kommer ursprungligen från västkusten och har sedan många år tillbaka sin hemvist i Västervik där hustru Sofia har ett motsvarande arbete som planarkitekt.
– Det är många idéer som kläcks och utvecklas hemma i soffan om kvällarna, berättar han leende och till­ lägger att det hittills har fungerat bra att pendla till och från arbetet.
– Det har jag gjort i åtta år och kommer säkert kunna fortsätta med lika länge till. Jag trivs väldigt bra i Oskarshamn och ser fram emot att ta mig an alla spännande uppgifter som det nya jobbet innebär.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

ERIK HJERTQVIST
ÅLDER: 36 år
FAMILJ: Hustru Sofia samt barnen Lova, 8, Klara, 6 och Tage 4 år
BOR: Villa i centrala Västervik
ARBETE: Nytillträdd stadsarkitekt på Samhällsbyggnadskontoret
GÖR PÅ FRITIDEN: Spelar squash och padeltennis, umgås med barn och familj
TRE FAVORITPLATSER I OSKARSHAMN: Lilla Torget, Norra Kajen och hamnområdet i Påskallavik

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.