Bearbetade känslor på vinyl

Bilderna i huvudet som konkretiserats med ord och musik har nu antagit en fysisk form.
Den 8 mars släpper 51-åriga Anders Ekblad – under artistnamnet Mikäel – sitt debutalbum ”hemligheten” på Spotify och senare under våren som vinylskiva i dubbelformat.

Den 8 mars släpper Anders Ekblad sitt debutalbum ”hemligheten” på Spotify. Senare under våren kommer skivan på vinyl.

Han vill inte riktigt medge att det är en dröm som uppfylls. Däremot har tankarna kring just en vinylskiva funnits under lång tid.
– Vinylskiva är det musikformatet jag växte upp med som ung. Att släppa en skiva på vinyl känns mer på riktigt. Det är en fysisk sak man kan hålla i handen, konstaterar han leende.
Att det överhuvudtaget skulle bli en skiva, eller ens några inspelning­ar, var långt ifrån någon självklarhet för bara ett par år sedan. Visserligen hade Anders suttit hemma och klinkat gitarr sedan tonåren. Men någon egen musik hade han inte gjort.
– Det började med någon slags kris i livet. Jag hade en massa obearbetade tankar och bilder i huvudet. Att sitta med gitarren och låta dessa bilder ta form med ord och musik blev en slags terapi som fick mig att må bättre. Låtarna bara kom, förklarar han.
Lagom till sin 50­årsdag släppte Anders sin första låt ”Barriär” för allmänheten. Därefter släpptes ytterligare fyra låtar på Spotify. Tre av dessa finns även med på debutalbumet.
Till skillnad från många andra svenskspråkiga artister är Anders texter inte uppbyggda som berättelser. De kan snarare tyckas vara aningen abstrakta och mörka.
– Text och musik växer fram samtidigt. Det är ord som betyder något där och då. Därför går jag helst inte in och petar i texterna efteråt.
Att lyssna på andras musik är en viktig inspirationskälla. Likaså olika händelser och skeenden i livet. Sedan flera år tillbaka arbetar Anders som ungdomshandledare på ett HVB-­hem med ensamkommande barn. Skivans öppningsspår ”Sitara” – som betyder stjärna på dari – bygger till viss del på känslor och upplevelser därifrån. När han skrev ”Tro eller tvivel” fanns bortgångne ungdomsidolen Olle Ljung­ströms liv och leverne i tankarna.
– Olles tidiga band Reeperbahn har förövrigt varit en stor influens. De lät inte riktigt som andra 80­-tals band jag växte upp med. De var nästan lite mytiska.
De låtar som Anders hittills har släppt har fått stor lokal uppmärksam­het. Hur debutalbumet ska mottas är något han helst inte siar om. Det får bli som det blir.
– Det är alltid roligt om någon lyssnar och att mina låtar kanske betyder något för någon annan också. Samtidigt är det otroligt svårt att nå ut i dag, säger han och avslöjar att det redan nu finns embryon till låtar för att fylla ytterligare en skiva.
Debutskivan är egenbekostad och har till stor del spelats in i en mindre stu­dio i Stockholm med musiker på plats. Mixning, mastring och vissa sång-­, kör­- och instrumentpålägg har sedan gjorts i Mikael Rosmans studio Emros Sound Production i Oskarshamn.
Anders Ekblad är medveten om att det både finns förväntningar och att det kanske även krävs att han upp­träder live för att följa upp skivsläppet och nå ut till en större publik. Det är dock något som han har en del mot­stridiga känslor kring.
– Dels är det en omfattande pro­cess att hitta passande musiker som fungerar tillsammans som band. I så fall skulle jag helst vilja ha ett lokalt samarbete. Dels gillar jag inte att stå i centrum och har svårt att se mig själv på en scen med mina egna låtar. Å andra sidan hade jag knappast trott för några år sedan att jag skulle ge ut en egen skiva. Så vem vet…

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.