Taktiska balansövningar på hal is
Under OS befinner sig de framgångsrika svenska curlingspelarna i strålkastarljuset. På lokal nivå för curlingen dock en betydligt mer anonym tillvaro.
Varje söndagskväll samlas ett 30-tal entusiastiska medlemmar från Oskarshamns Curlingklubb i Be-Ge Hockeycenter med sina kvastar och stenar.
Så fort ismaskinen är färdig med sitt jobb blir det febril aktivitet i rinken. Uppvärmda hack – startblock – läggs ut på förbestämda platser där de snabbt fryser fast. Med ett speciellt verktyg ritsas sedan cirklar i isen som fylls i med tuschpenna för att markera banornas måltavlor, så kallade bon.
Samtidigt som de väl kylda stenarna lassas in i rinken och en vagn med kvastar och annan utrustning körs ut på isen tar en av medlemmarna ansvar för att pebbla, det vill säga skvätta vatten på de tre banorna för att få små noppor av is, som ger en bra glidyta. På drygt 20 minuter har ishockeyrinken förvandlats till en curlinghall.
– Efter många års övande har vi rätt bra flyt. Alla vet vad som måste göras innan vi kan börja spela, konstaterar klubbens ordförande Bernt Stenmark leende.
I likhet med merparten av sina klubbkamrater kom han i kontakt med curlingen via en kompis på jobbet som undrade om han ville följa med och provspela för tio år sedan.
– Många av de aktiva spelar med sina kompisgäng eller arbetskamrater. De följer med och testar och sedan är de fast.
Bernt Stenmark framhåller svårigheten som den största tjusningen med curling.
– Det viktigaste är balansen och få stenarna att gå dit man vill. När man väl har lärt sig det kan man börja spela på riktigt och följa skipperns kommando. Sedan handlar det givetvis även om att sopa rätt, att kunna curla stenen och – inte minst – att ha en bra taktik i laget.
En av eldsjälarna som var med och grundade klubben 2003 och fortfarande deltar aktivt i den interna serien på söndagar är Manfred Olejnik.
– Jag var ordförande i BK Bore och hade ingen tidigare anknytning till curling. Det var i samband med att bandybanan i Figeholm hotades av nedläggning som vi bestämde oss för att starta ytterligare en sektion i klubben och det blev curling. Efter tre år på Kjellskulle i Figeholm bildades Oskarshamns Curlingklubb och i samband med det flyttade vi även in verksamheten till ishallen i Oskarshamn, berättar Manfred Olejnik som också var ordförande i curlingklubben fram till för två år sedan.
Vid sidan av den interna serien där totalt sex lag möter varandra är Oskarshamns Curlingklubb även representerade med två serielag i division III Småland/Östergötland – Lag Stenmark och Lag Palmborg.
Kristina Lorentzon är en av få tjejer i curlingklubben. Det är hennes tredje säsong och hon spelar både den interna serien och i lag Palmborg tillsammans med sin make Urban.
– Det är konstigt att det inte är fler tjejer som spelar i Oskarshamn. Curling är en idrott som passar alla och där de flesta kan vara med och spela, framhåller hon.
De svenska curlingframgångarna och publiciteten under OS brukar även medföra ett uppsving för Oskarshamns Curlingklubb. Bernt Stenmark hälsar alla intresserade välkomna till klubben.
– Dessvärre har vi bara tid i ishallen under söndagskvällar och det innebär en viss begränsning. Drömmen är en egen hall där utrustningen alltid finns på plats och där isen är gjord för curling. Då skulle ha bättre möjligheter att utveckla verksamheten. Det är något vi kommer att jobba ännu hårdare för inom klubben i framtiden, säger Bernt Stenmark.
Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist
CURLING:
Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar.
Ett curlinglag består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget.
En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skal glida längre och rakare.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!