Med jämställdhet som drivkraft

Jämställdhetsfrågor var en av de viktigaste orsakerna till att hon började engagera sig politiskt som 14-åring.
Numera är Laila Naraghi riksdagsledamot för socialdemokraterna och har – sin ålder till trots – redan en gedigen karriär i bagaget.
Att jobba mot orättvisor och ojämställdhet är fortfarande hennes främsta drivkraft.

Tre dagar i veckan jobbar Laila Naraghi i riksdagen i Stockholm och de övriga fyra dagarna är hon i Oskarshamn med omnejd för att främst jobba med frågor som rör länet.

Hon har fortfarande tydliga minnen av de dagliga cykelturerna från hemmet i Norrtorn till Valhallaskolan med håret fladdrande i vinden. En känsla hon troligen aldrig fått uppleva om hennes mamma inte tagit beslutet att lämna Iran med sina två små döttrar när Laila bara var ett halvår gammal.
– Även om jag kände mig lyckligt lottad som fick växa upp här var jag tidigt medveten om de orättvisor som ändå fanns – att förväntningarna på killar och tjejer ofta var olika. Samtidigt var det mycket rasism under 90-talet och det fick mig att vilja förändra, berättar hon.
Laila betonar att hon inte kommer från något politiskt hem. Hennes engagemang började med att hon beställde hem material från de olika partierna för att läsa in sig på vad de stod för och vad de ville.
– Jag fastnade ganska snabbt för socialdemokraterna. Alla människors lika värde stämde väl överens med mina tankar. Dessutom kändes det inte så långt från ord till handling.
Något Laila själv gav prov på under sin tid i SSU då hon bland annat var med och organiserade välbesökta demonstrationer mot rasism, flera internationella projekt och även drev frågan om en fritidsgård i centrum. Ryktet om den unga driftiga politikern från Oskarshamn spred sig snabbt och vid sidan om studier i Kalmar och så småningom Uppsala, Sankt Petersburg och Stockholm fick Laila både fler politiska uppdrag och anställningar.
– 2004 yttade jag till Stockholm och började jobba som brevsvarare hos Berit Andnor, berättar hon.
Hennes CV har sedan dess fyllts på med bland annat arbete som ombudsman vid socialdemokratiska partistyrelsens expedition, analytiker vid nationellt centrum för krishanteringsstudier – Crismart, fem år som pressansvarig åt generalsekreterare Jens Orback vid Olof Palmes Internationella Center samt ett flertal olika uppdrag både lokalt och nationellt inom socialdemokraterna. Samtidigt studerade Laila även vid Försvarshögskolan och tog examen i statsvetenskap, inriktning internationell samverkan och krishantering.
– I början av 2014 flyttade jag hem till Oskarshamn igen efter att ha varit borta under tio år. Jag hamnade på riksdagslistan och då tycker jag att man ska bo i den del av landet som man representerar.
Laila fick även uppdrag som ordförande i bildningsnämnden och framhåller den närhet som finns mellan medborgare och beslutsfattare på en mindre ort. Sejouren i Oskarshamn blev dock kort då hon hamnade utanför riksdagen efter valet.
– I samma veva fick jag erbjudande om att bli sakkunnig och politisk rådgivare till utrikesminister Margot Wallström. Ett riktigt drömjobb som jag knappast kunde tacka nej till, framhåller hon leende.
Under två år befann sig Laila, bokstavligt talat, i den politiska hetluften med bland annat kontinuerliga resor i regeringsplanet till olika platser över hela världen. Med sin något brokiga bakgrund med morfar från Österrike, pappa från Iran och mamma född i Indien, har också internationella frågor legat henne varmt om hjärtat ända sedan hon inledde sin politiska bana.
– Att jobba med utrikespolitik och även få möjlighet att besöka en mängd platser runt om i världen på detta sätt var otroligt intressant.
I samband med att Håkan Juholt lämnade riksdagen 2016 för att bli ambassadör på Island fick Laila möjlighet att ta hans plats och blev då ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet. Det innebar i sin tur att hon åter satte ned bopålarna i Oskarshamn tillsammans med sambon Peter.
– Även om det är stor skillnad mot mitt uppdrag som sakkunnig känns det väldigt kul att vara i Oskarshamn igen. Tre dagar i veckan jobbar jag i riksdagen i Stockholm och de övriga fyra dagarna är jag i Oskarshamn med omnejd för att främst jobba med frågor som rör länet.
Arbetsdagarna på hemmaplan är fulltecknade med besök hos företag, föreningar och olika organisationer. Att träffa människor öga mot öga och diskutera aktuella ämnen är en uppgift hon rankar högt i sitt uppdrag.
– Jag älskar att vara ute på exempelvis marknader och ha direktkontakt med medborgarna och väljarna – både unga och gamla. På dagordningen just nu finns frågor kring bland annat möjlighet för ungdomar att ta körkort på gymnasiet och bostadstillägg för pensionärer. Att träffa de människor detta berör ger viktiga insikter, förklarar hon.
Laila Naraghi har varit en offentlig person sedan tonåren, även om det är först nu hon själv börjar inse detta då personer vill ta selfies och ha autografer. Att vara förebild innebär också ett stort ansvar som hon är väl medveten om.
– Min mamma och andra yrkesarbetande kvinnor har varit stora förbilder för mig. Det vill jag fortsätta att förvalta – både som kvinna och förtroendevald politiker. Jämställdhet har inte alltid varit något självklart i Sverige.
– Det är resultat av en kamp och det är viktigt att hela tiden fortsätta stå upp för det man tror på för att kunna göra skillnad!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

LAILA NARAGHI
ÅLDER: 35 år
BOR: Lägenhet i centrala Oskarshamn
FAMILJ: Sambo Peter, mamma Anna-Lena och hennes sambo Göte samt syster med familj i Uppsala
GÖR: Socialdemokratisk riksdagsledamot i konstitutionsutskottet
FRITIDEN: Vara i naturen, läsa och titta på film samt fixa med växter – särskilt citrusträden jag har planterat!

DÄRFÖR FIRAR LAILA NARAGHI INTERNATIONELLA KVINNODAGEN:
– Jämställdhet är viktigt – det handlar i grund och botten om rättvisa.
– Ett passande tillfälle att sätta sig in i hur andra har det och hur ojämställdhet påverkar både barn och vuxna.
– Det är frågor som inte bara bör uppmärk- sammas 8 mars – utan varje dag!

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.