Lokalidrottens beskyddare

Efter 15 år som idrottskonsulent och med en egen idrottskarriär i bagaget är Ulrika Ringström väl insatt i det lokala idrottslivet. Egna och andras erfarenheter har också fått henne att i stor utsträckning lyfta och arbeta med jämställdhetsfrågor inom idrotten.

Vad innebär det att vara idrottskonsulent?
– I stora drag handlar det om att hjälpa idrottsföreningar på olika sätt med bland annat utbildning, utveckling och att söka bidrag. Mitt mål är att träffa varje förening minst en gång varje år för att prata om aktuella frågor. Vi har också olika uppdrag från Riksidrottsförbundet. Till exempel Strategi 2025, där just jämställdhet är ett stort område.

Har du egen idrottsbakgrund?
– Ja, både som aktiv och ledare. Jag har spelat fotboll och varit ledare i Rödsle BK, tävlat i längdskidåkning med SOK Viljan och spelat innebandy i dåvarande Oskarshamns Innebandyklubb. Idrott har alltid legat mig varmt om hjärtat och det är faktiskt en dröm som fått gå i uppfyllelse att få jobba på det här sättet med mitt stora intresse.

Hur jobbar Smålandsidrotten med jämställdhetsfrågor?
– Det pågår ett ständigt arbete även om vi har fått kritik för att det går långsamt. Vi gör bland annat olika satsningar med specialidrottsförbunden, erbjuder utbildningar kring jämställdhetsfrågor och vi har även en speciell webbplats kring inkludering. I Oskarshamn har jag startat ett nätverk för att stärka kvinnliga ledare och styrelsemedlemmar.

Vilka är de största problemen och utmaningarna?
– Att tjejer inte känner sig riktigt trygga och säkra vare sig som aktiva eller ledare i idrottsföreningar. Det är viktigt att få tjejer att ta för sig mer och skapa föreningsstrukturer där de bättre kan ta plats. Samtidigt har det hänt väldigt mycket under de år jag har jobbat som idrottskonsulent – när jag började som ung tjej var jag tvungen att vara ordentligt påläst för att bli tagen på allvar. I dag finns det många förebilder som vågar stå upp och säga ifrån.

Finns det några idrotter med större jämställdhetsproblem?
– De större lagidrotterna är fortfarande väldigt mansdominerade. Men det finns även idrotter där det skulle behövas mer killar. Där är det viktigt för föreningarna att tänka till kring vilka signaler de sänder ut. Det går åt rätt håll – även om det är med små steg!

Text och foto: Mikael Bergkvist

ULRIKA RINGSTRÖM
ÅLDER: 45 år
FAMILJ: make Örjan samt barnen Wilma, 11 år och Elsa, 8 år
BOR: Hus i Humlekärrshult
JOBBAR SOM: Idrottskonsulent i Oskarshamns kommun
GÖR PÅ FRITIDEN: Engagerad i barnens aktiviteter, åker skidor både på längden och utför, cyklar mountainbike och är i naturen – gärna i anslutning till familjens stuga i Idre

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.