50-årsjubilar i ständig utveckling

Verksamheten inleddes i en barack och har under 50 år och med stor framgång lockat kunder från hela stan.
Jubilerande KåBe Hallen är en av Oskarshamns äldsta livsmedelsaffärer som fortfarande är i drift – på i stort sett samma ställe som den startade – och i ständig utveckling.

Köpmannen Olof Nilsson var en pionjär i Kristinebergs centrum. Han flyttade sin dåvarande affär från Gröndal till en barack mitt i byggområdet när Kristineberg växte fram där han huserade fram till 1974 då han flyttade verksamheten till nuvarande lokaler.

Therese Ragnar ICA-handlare lyssnar intresserat till berättelserna om KåBe Hallen under gångna tider. Hon tog över verksamheten för två och ett halvt år sedan utan att egentligen veta så mycket om butikens historia.
– Det här är Kristinebergs första affär och den öppnades 1968 av min pappa, Olof Nilsson, i en barack på nuvarande parkeringen strax norr om centrum, berättar centrumledare Björn Nilsson på Attraktiva Oskarshamn som på nära håll har följt KåBe Hallens utveckling sedan starten och även drev butiken mellan 1983–1990.
– Det var faktiskt en ren slump att KåBe Hallen hamnade i Kristineberg. Pappa var först erbjuden en butikslokal i Norrtorn. Men eftersom han hade butik i Gröndal och det var närmare till Kristineberg gjorde han en deal med Konsum, som egentligen skulle flytta hit, om att byta plats!
För Therese Ragnar – som inte ens var född när KåBe Hallen öppnade – var det en spännande utmaning när hon fick möjlighet att ta över och fortsätta utveckla butiken.
– Jag har nästan bara jobbat inom ICA sedan jag slutade skolan. Först 11 år på ICA Nära i Högsby och sedan lika länge på ICA Maxi här i Oskarshamn. Tankarna kring att bli egen handlare har funnits länge och när den här möjligheten dök upp på hemmaplan 2015 så tvekade jag inte särskilt länge, förklarar hon.
Sedan KåBe Hallen flyttade in i sina nuvarande lokaler 1974 har det hänt mycket. Under en period omfattade verksamheten dessutom konditori och korvkiosk i de delar där det idag är spelbutik. Då fanns även post och bank i Kristinebergs centrum.
– Ursprungligen hade butiken samma yta som i dag. När jag kom hit byggde vi ut med ytterligare 400 kvadratmeter och gjorde en hel del satsningar som var aktuella då, berättar Björn och tillägger att KåBe Hallen alltid har legat i framkant.
– Ett exempel är EAN-systemet för att kunna läsa streckkoder i kassan. Det var vi först med i hela södra Sverige.
Med sin tidigare erfarenhet av ICA i bagaget har Therese redan börjat anpassa och genomföra de satsningar som krävs för att få KåBe Hallen som hon vill ha den.
– Jag började med att rensa ut en hel del gamla saker som säkert har varit med ända sedan butiken byggdes. Sedan har jag investerat i bland annat nya kassalinjer, nytt fruktbord och en del övrig inredning.
Therese framhåller att det även är fera förändringar på gång under jubileumsåret.
– Vi kommer att börja byta ut vårt kylsystem och i samband med det flyttar vi kassorna mot kylavdelningen och ändrar på så sätt hela kundvarvet i butiken. Det blir ett mera naturligt varv som avslutas med kylvaror. Vi kommer även bygga om entrén för att få en större luftspalt och även förändra posthanteringen, förklarar hon.
Utvecklingsplanerna för KåBe Hallen sträcker sig längre än så för att ge kunderna en komplett köpupplevelse i Kristinebergs centrum.
– Informationen om tidigare konditoriverksamhet var intressant, konstaterar Therese Ragnar leende. En kombinerad kafé- och spelavdelning kanske vore något i framtiden…

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.