Håller kommunkartor ajour

Deras uppgift är att hålla kommunens kartor uppdaterade med aktuell information.
Carina Axelsson och Jonathan Westerin jobbar som mätningsingenjörer på samhällsbyggnadskontorets kartavdelning.

Carina Axelsson och Jonathan Westerin.

Totalstation och GPS hör till Carina och Jonathans viktigaste arbetsredskap vid mätning och utsättning av bland annat nya vägar, ledningar och tomtgränser.
– Vår huvudsakliga uppgift är att underhålla kommunens kartdatabas och vi är ute och gör mätningar inför, under och efter byggnationer och andra ingrepp som förändrar våra kartor på olika sätt, förklarar de.
Deras arbete omfattar allt från planering och mätning till beräkning och redovisning. I detta arbete har de kontakt med såväl privatpersoner som olika företag och myndigheter.
– Det kan handla om att göra kartutdrag till bygglov eller nybyggnadskartor, hjälpa Lantmäteriet vid fastighetsbildningar, husutstakning inför byggstart eller gränsvisning mellan två fastigheter, berättar Carina.
Under hösten och vintern har hon och Jonathan samt kollegan Johan Andersson i högsta grad varit involverade i den nya VA-anslutningen till Saltvik via Kolberga och Mockebo.
– Det är ett arbete vi gör på uppdrag av tekniska kontoret där vi mäter in och markerar på kartan var ledningar och anslutningar ligger i marken för framtida grävningar och underhållsarbete. Likaså har vi gjort mätningar och utsättningar för arbetet med den fortsatta VA-ledningen ut till Dragskär genom skogen från Saltvik, berättar de.
Oavsett väder och vind tillbringas en stor del av arbetsdagarna utomhus med mätredskapen i högsta hugg. Trots att Carina pendlar från Kalmar till jobbet och Jonathan är relativt nyinflyttad har de troligen sett mer av Oskarshamn än de flesta kommuninvånare.
– Att vi arbetar över hela kommunen – från Påskallavik i söder till Klintemåla i norr – är en av fördelarna med det här jobbet. Det finns otroligt många vackra miljöer att upptäcka i Oskarshamn, framhåller Jonathan Westerin med nickande bifall från Carina Axelsson.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.