Gör skillnad med kramar och trygghet

Finns det kramar, kärlek och trygghet så det både räcker och blir över? Och ett socialt patos samt vilja att göra skillnad. Då kan familjehemsuppdrag vara ett passande uppdrag.

Oskarshamns kommun har ett antal familjehem för barn som av olika orsaker saknar tillräckligt stöd och omsorg från sina biologiska föräldrar, eller har ett eget socialt nedbrytande beteende och behöver ett fungerande hem för kortare eller längre tid. För tillfället är dock behovet av familjehem större än tillgången.
– Vi har vanligtvis gott om familjehemsplatser. Men just nu söker vi flera hem i framför allt Oskarshamn och närliggande kringorter som har möjlighet att ta emot ytterligare en familjemedlem, förklarar familjehemssekreterare Lars Verde.
Tillsammans med kollegorna Mona Hjalmarsson och Kerstin Olsson på Socialbyrån Barn och Familj är han ansvarig för kontakterna och samarbetet med familjehemmen. De betonar att även om det innebär en stor förändring att bli familjehem och öppna upp sitt liv och bostad för ett okänt barn eller tonåring så ger det också mycket tillbaka.
– Vi söker helt vanliga familjer som känner att de har tid, tålamod och kraft. Att bli placerad medför givetvis ett uppbrott för barnen och det krävs känslomässig tillgänglighet för att möta barnens behov där och då. Att kunna bistå med kramar, kärlek, trygghet och närhet underlättar alltid, framhåller Mona Hjalmarsson.
De som anmäler sitt intresse att bli familjehem kommer att genomgå en familjehemsutredning och få hembesök av familjehemssekreterare. Det kommer även att göras kontroller i bland annat polis- och socialregister.
– För de som sedan blir familjehem kommer vi att finnas tillhands med stöd och handledning och regelbundna besök under hela placeringen. Det finns även en utbildning som erbjuds alla nya familjehem, berättar Kerstin Olsson.
Hur lång en placering i familjehem kan vara varierar från fall till fall – från något eller några år till en så kallad uppväxtplacering som fortgår tills barnet är myndigt. Socialtjänstens målsättning är att jobba för att få hem barnen till de biologiska föräldrarna så fort det är möjligt. Förutom familjehem finns det även behov av kontaktfamiljer som ställer upp som avlastning under framför allt helger.
– Har man en positiv känsla kring detta och vill göra skillnad – tveka inte att kontakta oss då behovet är stort just nu, vädjar Lars Verde, Mona Hjalmarsson och Kerstin Olsson.

VID INTRESSE ATT BLI FAMILJEHEM ELLER KONTAKTFAMILJ:
Lars Verde, familjehemssekreterare tel. 0491–76 47 61
Mona Hjalmarsson, familjehemssekreterare tel. 0491–76 47 68
Kerstin Olsson, familjehemssekreterare tel. 0491 – 76 47 67

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.