Entusiastisk fiskare tar sikte på Blåkulla

Fyra år som hängiven gäddfiskare. Och lika många krokade gäddor över tio kilo. Conny Lövgren ser fram emot att få rivstarta gäddfiskesäsongen 2018 med Blåkulla Pike Open på annandag påsk.
– Jag är med för att vinna, säger han segervisst.

Det gäller att använda rätt bete om man vill kroka de riktigt stora påskgäddorna.

Conny beskriver sig själv som nästintill manisk när det gäller fiske i allmänhet och gäddfiske i synnerhet. Det var när han avslutade sin motorsportkarriär som gäddfisket kom in i bilden via en jobbarkompis.
– Jag är lite rastlös och behövde något att göra. Aborrefiske hade jag testat tidigare. Men gädda var något helt annat. Jag fastnade direkt och nu har det blivit som en livsstil – jag tänker på gäddfiske flera timmar dagligen, kollar kartor och väder för att kunna planera nästa sketur. Det är tur att jag har en förstående fru, framhåller han.
Tillsammans med kompisarna Jerry Pettersson, Dennis Österlund och Fredrik Johansson ingår Conny i Team Ostkustfiske. De tävlar längs stora delar av södra ostkusten – huvudsakligen mellan Blekinge och Västerviks skärgård – med framgång.
I prisskåpet finns bland annat en silvermedalj från 2016 i den lokala stortävlingen Super Pike Open och en fjärdeplats i SM 2015.
– De andra i teamet har fiskat betydligt längre än mig och är dessutom tio år yngre. Men vi funkar bra tillsammans och det är otroligt viktigt. Vi har det man i fiskesam- manhang kallar ”pannben” och som innebär att vi verkligen tror på det vi gör. I stället för att åka båt om det inte händer något direkt lägger vi tid på att fiska från de ställen vi tror på. Även om det kan medföra många och långa timmars nötning innan det hugger…
Just detta – att med list och tålamod kunna lura fram de riktigt stora fiskarna från djupet – beskriver Conny som den stora tjusningen med gäddfiske.
– Det som driver mig är att ta storgäddorna. Sedan jag började fiska på allvar för fyra år sedan har jag faktiskt tagit en gädda över tio kilo varje år. Rekordet hittills är 11 560 gram.För att komma med Sportfiskarnas Storfiskeregister måste man fånga en gädda över 12 kilo.
Att delta i Blåkulla Pike Open – som är en helt ny gäddtävling inom ramen för Attraktiva Oskarshamns Påskfestival – är en självklarhet för Conny. Det är efterlängtad säsongsdebut för årets gäddfiske. Dessutom går 50 kronor av startavgiften till Barndiabetesfonden.
– Eftersom en av mina döttrar har barndiabetes ligger det mig extra varmt om hjärtat. Jag har även fått min arbetsgivare att sponsra tävlingen, berättar Conny som till vardags är verkstadschef på Be-Ge Lastbils bussverkstad.
Segerkriterierna Blåkulla Pike Open är längsta gäddan vinner med tre individuella pristagare. De deltagare som poserar med en fångad gädda utklädda till påskkärring deltar dessutom i en särskild tävling i tävlingen där bland annat en resa till Blå Jungfrun står på spel. Även om konkurrensen är hård är Conny Lövgrens målsättning tydlig och klar.
– Jag är med för att vinna. Det här har jag laddat för hela vintern, säger han leende.

Äggande gäddfiske med twist

Det handlar inte om någon häxjakt på gäddor.
Blåkulla Pike Open är snarare en äggande gäddfisketävling med extra twist.

Martin Udd är mångårig sportfiskare och har arrangerat flera olika fisketävlingar samtidigt som hans fru driver butiken Hobby & Fiske. Med dessa erfarenheter i bagaget
är han tillsammans med Attraktiva Oskarshamn initiativtagare till Blåkulla Pike Open. Gäddfisketävlingen arrangeras annandag påsk och syftet är att skapa ett kul och udda evenemang med anknytning till Påskfestivalen.
– Det finns många duktiga fiskare häromkring och det här är en kul aktivitet att avrunda påskledigheten med. Det är även något av säsongspremiär för gäddfisketävling och det borde locka en hel del fiskesugna deltagare, säger han.
Tävlingsområdet sträcker sig från Emån i söder till Marströmmen i norr och fiske är tillåtet från både båt och land.
– Reglerna är enkla. Längsta gäddan vinner och vi har tre pristagare som vinner 50 respektive 30 och 20 procent av prispotten, förklarar Martin Udd och tillägger att 100 kronor av startavgiften går till prispotten och resterande 50 kronor skänks till Barndiabetesfonden.
Han betonar också att Blåkulla Pike Open är en så kallad catch and releasetävling som innebär att alla gäddor släpps tillbaka i havet.
– Eftersom tävlingen arrangeras under påskhelgen har vi även lagt till en extra twist. Alla deltagare som lämnar in en poseringsbild med gädda och där dessutom fångstpersonen efter egen förmåga är utklädd till påskkärring deltar i en särskild tävling. De inlämnade bilderna kommer sedan att bedömas av en jury från tävlingsledningen där den bästa poseringsbilden belönas med en hotellövernattning för två personer samt en resa till Blå Jungfrun, berättar Martin Udd som hoppas på många påskkärringar i årets startfältet som rymmer totalt 50 deltagare.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist, privat

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.