Tillgängligare golfbana ökar samvaron

Golfsäsongen ligger bara några slag bort med drivern.
På Oskarshamns GK står klubbchef Hans Karlsson Johannesson och Head Pro Emil Widing Andersson redo med bland annat en ny korthålsbana och uppdaterade utslagsplatser.

Anläggningen i Skorpetorp har uppdaterats med bland annat nya utslagsplatser samt en massa andra förbättringar.

Påskhelgen är av tradition startskott för golfsäsongen. Om banorna på Oskarshamns GK kommer att vara öppna är beroende av väder och vind och hur mycket av vinterns nederbörd som har hunnit torka upp ute på greenerna. Däremot kommer golfshopen med all säkerhet att premiäröppna.
– Vi har fyllt upp hyllorna med en massa spännande nyheter för säsongen, berättar Emil Widing Andersson och tillägger att det även är säsongspremiär för golfrestaurangen.
– Det innebär att alla intresserade kan komma ut till golfklubben för trevlig samvaro och umgänge – oavsett om banorna är tillgängliga eller inte, framhåller Hans Karlsson Johannesson.
Just detta, att vara en slags fritidsgård för såväl unga och gamla som erfarna och orutinerade med golfen som främsta dragplåster och utmaning, ligger helt i linje med utvecklingsplanerna för Oskarshamns GK. Hans och Emil anställdes av klubben för fyra år sedan då resan framåt precis hade inletts efter ett antal tuffa år. Ett genomgripande arbete som redan burit frukt.
– Vi har exempelvis 170 juniorer i klubben i dag, varav cirka 100 tränar regelbundet. Det är en otrolig skillnad jämfört med för bara några år sedan, berättar Emil.
Utvecklingsplanerna omfattar även anläggningen i Skorpetorp. Den befintliga banan har uppdaterats enligt layout av bland andra golfprofilen och tidigare proffset Pierre Fulke.
– Vi har exempelvis gjort nya utslagsplatser med fyra olika längder för att öka tillgängligheten på banan ytterligare samt en massa andra förbättringar, förklarar Hans som i sin roll som greenkeeper har varit ytterst delaktig i det fysiska arbetet. Något som förövrigt även renderade i en delad andraplats i den riksomfattande tävlingen ”Årets greenkeeper 2017” som nyligen avgjordes.
Ett annat stort projekt är den nya korthålsbanan som ska bidra till att locka både fler funktionsnedsatta och ungdomar att börja spela golf. Med stöd av bland annat Allmänna Arvsfonden och Oskarshamns kommunen har en ny 6-hålsbana färdigställts.
– Det ligger helt i linje med klubbens mål att anpassa anläggningen och verksamheten för alla målgrupper. Nu försöker vi även få in fler tjejer i klubben genom olika satsningar.
Oskarshamns GK har i dag 1 300 medlemmar med drygt 1 100 aktiva. Både Hans och Emil har stora förhoppningar kring att locka ännu fler medlemmar genom de nya reglerna för friskvårdsbidrag som trädde i kraft vid nyår.
– Golf är numera berättigat till friskvårdsbidrag och i stort sett allt utom själva medlemsavgiften är avdragsgill. Det stärker oss i vår målsättning att framhålla golf som en livslång och friskvårdande aktivitet som passar alla. Bland våra medlemmar finns allt från små barn till 90-åringar. Det är inte heller ovanligt att tre generationer går en sällskapsrunda tillsammans på banan!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

OSKARSHAMNS GOLFKLUBB
• Bildad 1973 som Fliseryds Golfklubb
• Park- och skogsbana. 18 hål, Par 70, Gul tee 5325m, Röd tee 4727m. De första nio hålen blev klara 1978. Därefter skedde en successiv utbyggnad till 18 hål, som stod färdiga 1986. Restaurerad och uppdaterad 2017/18
• Ny korthålsbana med sex hål
• Klubbhus med restaurang, pro, shop med vagn- och klubbuthyrning, övningsområde
• Banan och klubben har en familjevänlig inriktning
• Antal medlemmar: ca 1 100 aktiva, varav ca 200 juniorer

FRISKVÅRDSBIDRAGET
Detta omfattar friskvårdsbidraget:
Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgift)
Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle).
Egen träning på driving range.
Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor.
Års- eller säsongskort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde. Spela footgolf på en footgolfbana (motsvarar greenfeeavgift).

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.