Lantlig idyll i nyrenoverad skrud

Gammalt blev som nytt.
Och Jeanette Qvistberg fick ett unikt hus där familjetraditionerna sitter i de få kvarvarande väggarna.
– Det var en tuff renovering. Men resultatet blev fantastiskt, konstaterar hon leende.

Det är inte mycket som är sig likt i mormor och morfars hus där Jeanette Qvistberg lekte som liten. Sedan hon tog över huset 2015 har hon totalrenoverat och gjort om hela huset med ett mycket smakfullt resultat.

Bullerbykänslan är ytterst påtaglig i den lilla byn övre Hyltan mellan Oskarshamn och Bockara. Här lekte Jeanette Qvistberg som barn hos mormor och morfar. I dag, drygt 20 år senare, är det hon själv och sonen Melwin som bor i det gula tegelhuset med skogen som närmsta granne.
– Men det är inte mycket som är sig likt sedan jag var liten. Jag har nog tagit bort eller flyttat i stort sett varenda vägg. Ja, det mesta är nog förändrat, berättar Jeanette samtidigt som hon guidar runt i det smakfullt inredda huset där den öppna planlösningen bidrar till ljusinsläpp från flera väderstreck.
Morföräldrarnas hus hade stått tomt med vissa undantag ända sedan slutet av 00-talet när Jeanettes mamma föreslog henne att ta över det för några år sedan. Som nyblivna föräldrar hade hon och sonen Melwins pappa börjat leta efter hus och efter visst övervägande tog Jeanette beslutet att satsa på en totalrenovering med start 2015.
Även om en mängd olika hantverkare och leverantörer gjorde det allra mesta av jobbet var Jeanette ändå ytterst involverad under hela omvandlingen av huset som tog närmare ett år.
– Det var tusentals olika beslut. Allt från planlösning till val av kakel och var eluttagen skulle placeras. Dessutom försökte jag hjälpa till så mycket jag kunde med bland annat isolering, putsning av murstock och städning. Det var tufft och jag är otroligt glad att jag stod på mig när det krånglade som mest. Till slut blev allt precis som jag ville ha det, säger Jeanette som även separerade från Melwins pappa mitt under renoveringen med allt vad det innebar.
Ska hon välja ut något som hon är särskilt nöjd med är det framför allt badrummet på nedre våningen. Med 34 kvadratmeter golvyta finns det gott om plats för både bubbelbadkar och dusch. De stora fönstren och vita väggarna förstärker känslan av rymd ytterligare.
– Jag gillar även de mörka bjälkarna i taket som stadgar upp huset där det tidigare var väggar. Likaså de infällda lamporna i alla fönstersmygar.
Jeanette framhåller att hon är väldigt intresserad av inredning utan att ha några egentliga stilförebilder. Hon blandar gärna gammalt och nytt. I husets tillhörande ladugårdar och bodar har hon hittat mycket gamla möbler och detaljer som nu pryder hemmet.
– Jag handlar gärna på de stora möbelvaruhusen. Samtidigt tycker jag att det är de gamla och personliga sakerna med historia som gör ett hem.
Även om Jeanette betonar att hon ofta och gärna möblerar om för att få variation i inredningen känns allt väldigt färdigt inomhus. Nästa stora projekt på tur är trädgården.
– Jag lade ner hela min själ i gräsmattan förra sommaren. Nu är det dags att plantera lite buskar och träd. Jag vill ha det lummigt – men ändå öppet, förklarar hon.
Även om det kan verka lite avsides att bo ensam med ett sonen i ett stort hus ute på landet har Jeanette Qvistberg inga som helst planer på att lämna sitt nyrenoverade hus i övre Hyltan.
– Jag är uppvuxen så här och trivs väldigt bra med det . Jag känner mig tryggare på landet än i stan. Dessutom finns det inget annat hus som det här.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FEM INREDNINGSDETALJER:
• Kaminen – Har en central plats i huset och sprider värme och mysighet
• Väggplåten – Fin prydnad som legat ute och blivit anfrätt av väder och vind
• Gröna växter – Det kan aldrig bli för mycket gröna växter i hemmet
• Badrumsskåpet – Ladugårdsfynd som troligen har tillhört gammelmormor
• Speglar – De tillför ytterligare dimen- sioner och bidrar till att få in naturen

JEANETTE QVISTBERG
Ålder: 26 år
Familj: Sonen Melwin, 3 år och katten Gizmo
Bor: Nyrenoverat hus i övre Hyltan
Jobb: Maskinförare och tidigare bergsprängare
Fritidsintressen: Inredning och trädgård, olika projekt, umgås med kompisar, shopping, film och musik

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.