Så förenklar du bygglovet

Byggsäsongen står för dörren och det är hög tid att söka bygglov för sommarens projekt. Samhällsbyggnadskontoret bistår med tips och goda råd för en så snabb och enkel process som möjligt.

Reglerna kring bygglov och anmälan och även vad som krävs i ansökan kan tyckas både krångliga och komplicerade för den oinvigde.
– Är man osäker kring något är det bästa att kontakta oss. Vi har telefontid måndagar till torsdagar då det alltid finns handläggare, och även bygglovsarkitekt vid behov, tillgängliga som svarar på frågor. Oavsett vad det gäller är det alltid bättre att kolla en gång extra än inte alls om man är det minsta osäker. Det sparar tid för alla, framhåller bygglovshandläggare Frida Stenmark och Sara Wiberg.
Tillsammans med kollegorna på samhällsbyggnadskontorets bygglovsavdelning hanterar de cirka 500 bygglovsärenden varje år. Den genomsnittliga hanteringstiden från registrering till godkänt bygglov är ungefär fem veckor.
– Då krävs det dock att handlingarna som lämnas är kompletta. Vanligtvis bör den underskrivna ansökan innehålla plan- och fasadritningar samt kartutdrag och, vid större projekt, även en uppdaterad nybyggnadskarta, förklarar miljö- och byggchef Kristina Erlandsson och tillägger samtidigt att hanteringstiden för bygglovsärenden kan vara längre under högsäsong.
– Det är alltid bra att vara ute i tid.
Till de mest förekommande byggprojekten under vår och sommar hör inglasade uterum, utbyggnader, staket och takbyten. Vad som är bygglovspliktigt är beroende av bland annat byggnadens ålder och bevarandevärde och om den aktuella fastigheten ligger inom detaljplanelagt område. Att ”bara” byta fönster kan i vissa fall kräva bygglov.
– Gör man en väsentlig förändring av fastigheten krävs alltid bygglov. För att veta var gränsen för detta går är det alltid säkrast att kontakta oss först, betonar byggnadsinspektörer Leif Strandh och Örjan Möller.

Text och foto: Mikael Bergkvist

BYGGLOV
Bygglov krävs vanligtvis när du ska:
• bygga en ny byggnad eller anläggning
• flytta en befintlig byggnad
• göra en tillbyggnad
• ändra användningssätt av en byggnad
• ändra en byggnads utseende t.ex. vid insättning eller borttagning av fönster och dörrar samt vid byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
• glasa in en altan
• uppföra murar eller plank
• anlägga en parkering (undantag för en- och tvåbostadshus)
• Mer information om bygglov och innehåll i ansökan finns på: www.oskarshamn.se
• Bygglovsfunktionen har semesterstängt vecka 29 och 30

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.