Grillglädje med oväntade kombinationer

Nu är det fastställt – vi blir gladare av att grilla!
ICA Maxis egen grillmästare, Ulf Johansson, bjuder på en rejäl portion grillglädje och passar samtidigt på att dela med sig av sina bästa tips inför sommarens grillfester.

Kött, fisk och frukt. Oavsett vad Ulf Johansson lägger på grillen är en termometer A och O för bästa resultat.

I ICA:s årliga grillrapport framgår det att nästan hälften av svenskarna anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att var­annan tillfrågad uppger att de blir gla­dare av att grilla. Ulf Johansson är ett tydligt och talande exempel på detta.
– Man mår helt enkelt bra av att grilla och allt som hör därtill. Det är ju betydligt roligare än att stå vid spi­sen, konstaterar grillmästaren leende samtidigt som han radar upp diverse godsaker på gallret över glöden.
– Det går att grilla det mesta. Man får inte vara rädd för att testa olika kombinationer av smaker och ingredi­enser. Det oväntade är ofta det godaste, säger Ulf och berättar att han till och med steker ägg på grillen vid koloni­lotten.
Kött i alla former är annars hans stora specialitet. Ulf är en av 58 i Sverige som har tilldelats ett så kallat Kött­mästarbrev. Han är utbildad styckmäs­tare och har jobbat med kött i närmare 40 år varav de senaste 16 i delikatess­disken på ICA Maxi i Oskarshamn. Han har dessutom blivit något av en lokal grillprofil.
– Sedan många år tillbaka brukar jag stå vid grillen backstage på Latitud 57 för att fixa mat till artisterna. Jag har även varit anlitad ett flertal gånger som grillmästare vid bröllop och andra liknande evenemang, berättar han.
Med dessa erfarenheter i bagaget framhåller han kolgrillen som sin favorit. I synnerhet en rejäl klotgrill med lock.
– Jag gillar att grilla stora kött­bitar och då är det nödvändigt med möjlighet till indirekt grillning. Först bränner jag på lite för att få en fin yta. Sedan virar jag folie runt köttet och på med locket. Med hjälp av termo­meter ser jag när det är klart. Nötkött är klart vid 50–70 grader beroende på hur välgrillat man vill ha det. För fläsk och kyckling är det 78 grader. Vid grillning av fisk är det viktigt att inte överstiga 55 grader. Då blir fisken torr.
När det gäller kött är Ulf inte särskilt traditionell. I stället för filéer och kotletter föreslår han bland annat rimmad fläsklägg som först kokas ett par timmar sedan penslas med glaze och grillas eller rimmat sidfläsk som snittas och grillas under lock i drygt en timma.
– Det är fruktansvärt gott och otroligt prisvärt, säger han.
Bland övriga godsaker han lägger på grillen finns baconlindade nötfärsbiffar som fyllts med feta, västerbottenost och lite lingon, stavar av grevéost som lindats med formfranska och bacon, laxknyten i folie med grov senap, rödlök och dill och färska champinjoner utan fot som fyllts med ädelost och sedan toppas med lite honung.
– Jag brukar även göra desserten på grillen. Om man passar på direkt efter att ha grillat varmrätten tar man till vara på kryddorna, oljan och köttsaften som finns på gallret, förklarar Ulf och lägger på några skivor färsk frukt och en kluven kanelbulle (!) med snittytan nedåt.
– Det blir riktigt mumsigt till­sammans med glass eller en god mascarponekräm.
Han betonar återigen att det egentligen bara är fantasin som sätter gränser för vad som går att grilla och använda som tillbehör. Det gör grillningen både roligare och billigare.
– Istället för grillolja kan man marinera i glögg som innehåller mycket kryddor. Lite konjaksessens i en sprayflaska ger god smak och lukt.
Harmoni, avkoppling och glädje är de känslor som förknippas allra starkast med att grilla, enlig ICA:s grillrapport. För grillmästare Ulf Johansson hör det till sommarens höjdpunkter.
– En ljummen sommarkväll i trevligt sällskap och något gott att dricka till. Det kan ju inte bli mycket bättre, framhåller han nöjt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Grillmästarens bästa tillbehör

Kolgrill Original Kettle 47cm Weber, 1.299:- (999:- kortpris)
– Det finns många bra grillar. Men jag är Weberfantast! En lite större klotgrill fixar det mesta tack vare möjligheten till indirekt grillning under locket.

Grilltång 45cm ICA Cook & Eat, 79:-
– En rejäl grilltång är det bästa när man ska vända större köttstycken på en het grill. Kan med fördel kompletteras en likaledes rejäl grillspade och grillgaffel.

Grillstartare Kit Rapidfire Weber, 299:-
– En så kallad skorstens- tändare ger snabbt bra glöd. Det är dessutom enkelt samtidigt som man slipper använda tändvätska.

Termometer Digital Weber, 199:-
– Termometer är kanske det allra viktigaste redskapet vid grillning. Utan termometer är det lätt att grilla för länge med ett torrt och trist resultat.

Weber Style Grillform till grönsaker, stor, 349:-
– Det underlättar med grillformar när man ska grilla exempelvis grönsaker och potatis så att det inte trillar ned på glöden. Pizzasten är också bra!

Pannlampa LED Havsö, 49,90:-
– Det kanske kan tyckas lite löjligt. Men en pannlampa är nödvändigt vid grillning under sena kvällar. Annars riskerar man att det bränns på grillen.

Briketter 2,5kg ICA Cook & Eat, 34,95:-
– Jag föredrar grillning över glöd. Briketter är överlägset när man ska grilla under längre tid. Dessutom behövs det inte så mycket briketter för bra glöd.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.