Personlig assistans ger ett värdigt liv

För 35­-åriga Madelene Olsson är personlig assistans en livsnödvändighet. Utan ständig hjälp i vardagen skulle hon inte klara av att bo själv med tvååriga dottern Melissa.
– Tack vare mina assistenter från Olivia har jag ett fungerande liv, konstaterar hon nöjt.

Den egna lägenheten och tvååriga dottern Melissa har betytt väldigt mycket för Madelens personliga utveckling. Det intygar storasyster Åsa Hjelm som även är en av Madelens personliga assistenter.

I övre tonåren drabbades Madelene av cancer. Sin 20­årsdag tillbringade hon på sjukhuset efter att ha fått benet amputerat. Sedan dess har hon varit rullstolsburen.
– Det har varit tufft. Under vissa perioder har jag mått väldigt dåligt och knappt kunnat vistas ute bland andra människor. Jag hade överlevt cancern – men det kändes ändå inte som jag levde på riktigt, berättar hon.
Till att börja med bodde Madelene hemma hos sin storasyster Åsa Hjelm, där hon även tidigare hade bott sedan hennes mamma gick bort när hon var 13 år. Inledningsvis tog Åsa hand om sin syster enligt LSS som berättigar till bidrag för personlig assistans 20 timmar i veckan.
– Madde behöver hjälp med sina grundläggande behov i stort sett dygnet runt. I och med att hon bodde hemma hos oss kunde jag hjälpa henne även om de 20 avsatta timmarna var långt ifrån tillräckligt, förklarar Åsa.
I samband med att Oliva Personlig Assistans etablerade sig i Oskarshamn valde Madelene att anlita dem.
– Jag hade en relation med personal som gick över till Olivia och därför valde jag att också följa med. Jag uppskattar att kunna träffa ansvariga personer ansikte mot ansikte för att kunna prata om viktiga frågor som rör min assistans. Eftersom jag tidigare har haft – och i viss mån fortfarande har – telefonfobi är den personliga kontakten otroligt viktig för mig.
2010 flyttade Madelene till egen lägenhet och för två år sedan föddes dottern Melissa som hon har delad vårdnad om, men som huvudsakligen bor hos henne. Två händelser som har betytt väldigt mycket för Madelene.
– Eget boende innebar att jag fick ett eget liv. Att få barn medförde att jag var tvungen att ta ansvar för någon annan och det har i sin tur gjort att jag har utvecklats väldigt mycket.
Samtidigt framhåller Madelene att det är tack vare sina assistenter från Olivia som hon har ett värdigt liv. Förutom storasyster Åsa och hennes dotter Nathalie har Madelene ytter­ligare två assistenter via Olivia som hon har mycket nära kontakt med. De finns till hands stora delar av dygnet sju dagar i veckan.
I februari tillträdde Johanna Andersson som uppdragsansvarig på Olivia personlig assistans i Oskars­ hamn.
– Vi fick en bra relation och jag kände förtroende för Johanna direkt, säger Madelene.
Assistansen samordnas från kontoret på Trädgårdsgatan i Oskarshamn, där uppdragsansvarig samarbetar i team tillsammans med kunder och ett hund­ratal assistenter.
– Min nyanställning innebär att vi äntligen har möjlighet att välkomna fler kunder, säger Johanna.
– Den lokala förankringen skapar trygghet och ger oss större möjlighet att skapa individu­ ella lösningar för våra kunder. Vi kan stärka relationerna och samarbetet ytterligare då kontoret är mera öppet, framhåller Johanna som har lång erfarenhet av kommunal assistans och ser att en av de stora fördelarna med Olivia personliga assistans är det lilla företagets famil­jära känsla kombinerat med det stora bolagets resurser.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

OLIVIA PERSONLIG ASSISTANS
Olivia Personlig Assistans startades 2001 och blev senare en del av Team Olivia. Sedan starten har företaget utvecklats, medarbetare och kunder rekryterats och fler kontor startats. Olivia Personlig Assistans har i dag lokala assistanskontor runt om i Sverige.
– Vårt mål är att erbjuda den bästa personliga hjälpen och assistansen på ett omtänksamt och engagerat sätt. Ambition är att vara närvarande och alltid ha tid för våra kunder och medarbetare så att alla känner sig sedda och respekterade, framhåller Johanna Andersson.

www.oliviapersonligassistans.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.