Meriterade crossbröder rullar vidare

De har bokstavligt talat kört i varandras hjulspår sedan barnsben.
Nu firar de välmeriterade motocrossbröderna Robert och Fredrik Forsell dessutom 15 år som innehavare till en av Sveriges mest kompletta motocross­ och endurobutiker.

Under 90-talet regerade bröderna Forsell på motocrossbanorna i Sverige.

De totalt närmare 700 pris­ pokalerna som pryder butiken i Sollentuna vittnar om bröder­nas succékantade framfart på crossbanorna. En framgångssaga som inleddes i grustagen runt Oskarshamn under 80-­talet.
– Pappa körde folkrace och för att Fredde och jag skulle ha något att göra under alla tävlingar fick vi varsin mini­cross som vi brände runt med i depån, berättar storebror Robert.
Pappa Janne såg snart potentialen hos bröderna och så fort de var tillräck­ligt gamla tog han med dem till Kungs­eksbanan och Oskarshamns MSK.
– Det är tack vare pappa vi är där vi är i dag. Han ställde alltid upp och var med ute på tävlingarna – men han var aldrig pådrivande. Det var bara tum­men upp och applåder när det gick bra. Han lät oss i stället åka på tränings­läger och kurser där vi fick cross­kunskaperna från grunden, betonar Robert och Fredrik.
Familjen Forsell var nästintill ett begrepp i motocrosskretsar under åren i OMSK. Inte minst tack vare brödernas imponerande resultatfacit med bland annat Fredriks meriterande SM­-guld i 80­-kubiksklassen från 1993 som krona på verket.
– Det var en väldigt kul tid, sä­ger pappa Janne utanför garaget i Svalliden där sönerna tidigt fick lära sig att skruva och hålla ordning på grejerna samtidigt som han drev mini­livs i den intilliggande butiken.
– De har gått den långa vägen. Men det har de definitivt igen idag, konsta­terar han leende.
1999 bestämde sig två år äldre Robert för att pröva lyckan i Stockholm och det dröjde inte mer än ett år innan lillebror kom efter.
– Det är ganska imponerande hur tighta vi har varit under alla år. Det är nog bara när Fredde gjorde lumpen som vi har varit ifrån varandra under längre perioder, berättar Robert och tillägger att de sällan har varit konkurrenter utan snarare sporrat varandra.
Det är inte bara på crossbanan som bröderna har följts åt under årens lopp. Genom tidigare kontakter med den numera avlidne motocrosslegendaren Håkan ”Carla” Carlqvist fick båda bröderna jobb i hans crossbutik i Sollen­tuna. En butik som de några år senare köpte loss och drev vidare i eget namn.
– Nu i maj är det faktiskt 15 år sedan vi startade Forsell Motor. Vi har bytt lokaler en gång sedan dess och nu är det nog snart dags igen eftersom vi har blivit ordentligt trångbodda och även utökat med endurosortiment under senare år, berättar Fredrik utan att avslöja några mer konkreta fram­ tidsplaner.
Vid sidan av den framgångsrika butiks­verkssamheten med verkstad samt postorder och internetförsäljning har både Robert och Fredrik varit – och är fortfarande – minst sagt aktiva inom både motocross och även enduro.
– Även om Fredde fyller 40 i år och jag är 42 så har vi inga planer på att lägga av. När man har hållit på så länge som vi har det blivit livsstil. Den här säsongen siktar vi på såväl SM som den lokala Stockholmscross samtidigt som vi båda har börjat köra mer enduro. Det är en helt annan grej än motocross – inte fullt så hektiskt och mer passande när börjar bli lite äldre, förklarar Robert som för bara ett par år sedan tog en hedrande bronsmedalj på veteran­VM i motocross i holländska Assen och förra hösten var en av endast 18 förare som tog sig i mål i den klassiska och tuffa endurotävlingen Novemberkåsan.
Även om schemat är fulltecknat med jobb i den gemensamma verksamheten, träningar och tävlingar samt respektive familjer – där både Robert och Fredriks barn så smått har börjat köra cross – försöker bröderna besöka Oskarshamn så ofta tillfälle ges.
– Jag är nog nere ett tiotal gånger om året då både mamma och pappa bor kvar. Dessutom är även min sambo från Oskarshamn. Det är alltid kul att komma tillbaka och träffa gamla kompi­sar och vänner, säger Fredrik Forsell.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

FREDRIK FORSELL
Ålder: 40 år
Familj: Sambo Madeleine Ljungberg (också från Oskarshamn) och barnen Melvin, 7 och Cornelia, 1
Bor: Lägenhet strax utanför Sollentuna
Mest minnesvärda placering: 1:a SM 80cc 1993

ROBERT FORSELL
Ålder: 42 år
Familj: Fru Linda och sönerna Albin, 9 och Leo, 8
Bor: Hus i Bro norr om Stockholm
Mest minnesvärda placering: 3:a Veteran-VM i Assen (Holland) 2016

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.