ABBA-kostymör finner lugnet i Flivik

Hon turnerade jorden runt med ABBA under deras storhetstid, har producerat tv och film, byggt upp ABBA-museet på Djurgården och mycket, mycket mer…
Lugnet och inspirationen hittar Ingmarie Halling i det gamla missionshuset i Flivik.

Ingmarie Halling uppskattar den småländska skärgården med sina vikar, klippor och skär. Att kasta loss från vardagen och ge sig ut med båten hör till höjdpunkterna under vistelserna i Flivik dit hon snart flyttar permanent.

Egentligen skulle Ingmarie ha varit i USA tillsammans med dottern Lisa efter en hektisk arbetsperiod som kulminerade i invigningen av den nya utställningen på ABBA-museet i början av maj. En felstavning av namnet i visumet satte dock käppar i hjulet.
– Fast jag är inte ledsen för det. Det är inte så dumt att vara här heller, framhåller hon leende när hon tar emot i den grönskande idyllen i Flivik.
Att Ingmarie hamnade där hon är i dag har sitt ursprung i början av 70-talet när hon lämnade Norrland och fick jobb som kostymör och sminkös på Riksteatern. Samtidigt träffade hon pojkvännen Lasse Wellander som var en flitigt anlitad gitarrist.
– Han spelade bland annat med ABBA och när de skulle åka på sin första stora utlandsturné till Australien 1977 undrade Frida om inte jag ville följa med som kostymör.
Det var en minst sagt omtumlande upplevelse som sedan ledde till att Ingmarie följde med på ytterligare världsturnéer till bland annat Japan.
– Här hemma förstod man nog inte riktigt hur stora ABBA var ute i världen. Trots det enorma mottagandet som bandet fick vart de än kom så var, och är, Frida, Agneta, Björn och Benny väldigt jordnära, enkla och inkluderande människor, säger Ingmarie och berättar att hon fortfarande har kontakt med medlemmarna i olika sammanhang.
– Nyligen fick jag en inbjudan från Frida om hälsa på henne i Spanien. Men jag avböjde faktiskt för att kunna vara här i Flivik i stället. Och det hade hon full förståelse för.
Efter den sista stora turnén med ABBA 1979-80 gick Ingmarie vidare och jobbade som sminkös inom film, tv och teater. Så småningom blev hon producent.
– 2008 fick jag ett telefonsamtal med förfrågan om att bli producent för det nya ABBA-museet. Som den obotliga optimist jag är tvekade jag inte – trots att jag aldrig hade jobbat med museum tidigare!
Åren på turné med ABBA har inte bara bidragit till en ny yrkeskarriär. För några år sedan släppte Ingmarie även boken ”ABBA The backstage stories” med berättelser och bilder som inte visats tidigare.
– Boken har översatts till fem språk och ger en lite annan och mer familjär bild av ABBA och vad som hände vid sidan av rampljuset. De har även bidragit med förord till boken.
Ingmaries relation till Flivik och det tidigare missionshuset sträcker sig drygt 35 år tillbaka i tiden då hon träffade sin före detta man.
– Mina svärföräldrar hade byggt om och haft kapellet som sommarstuga under lång tid. Jag fastnade direkt. Det finns så mycket kärlek i det här huset.
Alldeles nyligen köpte Ingmarie fastigheten och inom kort räknar hon med att bli permanentboende och samtidigt skriva sig i Oskarshamn.
– Kusten häromkring är helt fantastisk och Oskarshamn är en mysig stad. Jag är färdig med Stockholm och tack vare ett fritt jobb har jag möjlighet att göra det här.
Till viss del finns hennes jobb numera också inom behändigt avstånd. Förutom att vara kreativt ansvarig för ABBA the Museum på Djurgården är Ingmarie även involverad i Filmbyn Småland i Mariannelund och ett helt nytt projekt på High Chapparal utanför Värnamo.
– Jag har samma roll i Filmbyn som på ABBA-museet; att skapa intressanta utställningar. I detta fall kring Astrid Lindgrens filmer. När det gäller High Chapparal har vi precis inlett arbetet med att skapa ett museum kring grundaren Big Bengt Erlandssons otroliga samlingar.
Samtidigt som ABBA har en revival på bred front med bland annat en ny låt som ska släppas under hösten och snart premiär för den nya Mamma Mia-filmen håller Ingmarie som bäst på att boa in sig permanent i det tidigare sommarhuset i Flivik.
– Det känns väldigt bra. Här hittar jag lugnet och inspirationen. Många idéer kläcks vid vedkapen eller när jag gräver i landen, konstaterar hon nöjt.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

INGMARIE HALLINGS TURNÉMINNE MED ABBA
”Under Europaturnén 1979 hade vi ett tvådagarsstopp i London och jag tänkte passa på att shoppa. Jag fick lov att låna en liten bil av produktionen. När jag kom ut på morgonen väntade i stället en vit limousine med chaufför som Benny hade fixat. Det säger en del om hur stämningen var och hur väl mottagna alla blev under turnéerna.”

INGMARIE OM OSKARSHAMN
– När jag kommer från norra infarten brukar jag köra längs hamnen innan jag svänger av mot centrum. Under en kort stund syns Blå Jungfrun i horisonten. Det ger en fantastisk känsla i magen. Jag har varit ganska mycket i Oskarshamn och det är en väldigt mysig liten stad!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.