Nyutbildade busschaufförer rattar vidare

Efter många år som sjuksköterska bestämde sig Urban Wirzén för att göra helt om och byta yrkeskarriär. Tack vare Komvux kan han numera titulera sig busschaufför.
– Det känns verkligen som en nytändning i livet, konstaterar han leende.

Under en termin på Komvux har Urban Wirzén, Johan Linehag och Stefan Johansson utbildat sig till busschafförer under ledning av lärare Pernilla Lagström. Att börja jobba som busschaufförer innebär en nystart och utmaning i arbetslivet för alla tre.

Studiekamraterna Johan Linehag och Stefan Johansson nickar instämmande. De har båda gjort en liknande resa. Johan ville göra något mer än att bara stå vid maskinen på Scania och Stefan kände sig färdig med ABB i Figeholm efter 14 år som produktionsplanerare.
– Det var dags att byta bana och hitta på något annat, framhåller de.
Via annonser och tips fick de kännedom om Komvux bussförarutbildning som startade förra hösten och genomförs i samarbete med Flexbuss. Att efter 25 veckors utbildning kunna arbeta som yrkesförare med behörighet för buss och att det dessutom finns ett stort behov av bussförare på arbets- marknaden lockade dem.
– Det pågår ett generationsskifte bland busschaufförerna som medför ett stort behov av ny personal. Genom vårt samarbete med Flexbuss finns det möjlighet för eleverna att gå direkt ut i arbetslivet när de har sitt D-körkort och Yrkeskompetensbevis i handen, förklarar lärare Pernilla Lagström på Komvux.
Det är hon som har lotsat eleverna genom hela utbildningen – från teori till att praktiskt framföra en buss i stadstrafik. Under terminen har det varit i snitt två dagar per vecka i skolbänken och resterande tid ute i bussarna som har tillhandahållits av Flexbuss.
– Första gången bakom ratten med vetskapen att man har 15 ton buss i händerna var lite otäckt. Men jag trodde att det skulle vara svårare att köra buss. Det är framför allt kul, konstaterar Johan Linehag.
Förutom de teoretiska och praktiska kunskaperna kring att köra buss har eleverna även fått konkret handledning kring bland annat Flexbuss biljettsystem och hur de ska hantera olika situationer genom att praktisera och följa med andra chaufförer.
– Det är väldigt positivt för oss att vara nära arbetslivet och se hur det fungerar i verkligheten. Att vara busschaufför handlar om mer än att bara köra buss – man måste även kunna hantera en massa olika sociala situationer som uppstår när man arbetar med människor, säger Stefan Johansson.
Studie- och yrkesvägledare Ellen Bronkhorst på Komvux berättar att kravet för att antas till utbildningen till bussförare är godkänt B-körkort samt godkänt betyg i svenska från grundskolan eller motsvarande. Utbildningen berättigar dessutom till studiebidrag.
– Det finns även möjlighet att komplettera utbildningen med ytterligare en termin som omfattar kurser i akut omhändertagande, service och bemötande samt taxikort som ger högsta behörighet för körkortsklass D-persontransport. Sista ansökningsdag till höstens terminsstart är den 21 juni. Utbildningen omfattar totalt tio platser, säger hon.
För Urban, Johan och Stefan väntar arbete som busschaufförer redan i sommar. Med sina nytagna D-körkort och Yrkeskompetensbevis är de redo för nya utmaningar i livet.
– Jag kan tänka mig att köra linjebuss i Oskarshamn med omnejd under några år. Sedan skulle det vara kul att testa lite längre resor. Kanske utomlands, säger Urban drömmande och de övriga instämmer.
– Det finns hur mycket möjligheter som helst. Busschaufför är ett framtidsyrke, betonar de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

KOMVUX YRKESUTBILDNINGAR
Består av ett helt kurspaket sammansatt av flera olika enskilda kurser på gymnasial nivå och har en tydlig yrkesinriktning. Komvux Oskarshamn arrangerar utbildningar till undersköterska och kock under tre respektive fyra terminer.
– Vi samarbetar även med närliggande kommuner som Mönsterås och Högsby som har ytterligare utbildningar. Oavsett vilken utbildning det gäller ska den sökande vända sig till Komvux i sin hemkommun, förklarar yrkes- och studievägledare Ellen Bronkhorst.

FLEXBUSS SVERIGE AB
Är en del av koncernen Sverigeresor AB där även Dackebuss AB, Kjellgrens Busstrafik i Tranemo AB och Glasriket Taxi AB ingår. Tillsammans sysselsätter bolagen över 450 medarbetare och 300 fordon. Merparten av verksamheten består av upphandlad, samhällsbetald trafik, såsom skoltrafik, färdtjänst och linjetrafik åt kommuner och landsting.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.