Rugbypionjären som gick till sjöss

Oskarshamnsbördiga Kalle Svensson har aldrig varit rädd för nya utmaningar. Sedan 2009 driver han vattensportföretaget Kitekalle som numera även har kitekurser på Öland.

Kalle Svensson var en av pionjärerna som tog skolrugbyn till Oskarshamn i början av 1980-talet.

Under gymnasieåren i Oskars­ hamn testade Kalle Svensson en mängd olika idrotter och aktiviteter. Allt från brottning till vindsurfing. Men det som har satt mest avtryck, och fortfarande lever i allra högsta grad, är att han var en
av pionjärerna som tog skolrugbyn till stan i början av 1980-­talet.
– Vi var några killar på gymnasiet som hade läst och hört talas om rugby­drabbningarna mellan gymnasie­skolorna Kagg och Stagg i Kalmar. Så vi åkte helt enkelt dit och träffade de ansvariga för tips och råd, berättar Kalle.
Det var startskottet för skolrugbyn mellan dåvarande Södertornskolan och Åsaskolan. Ett kreativt projekt som engagerade många elever på skolorna med allt i från att jaga sponsorer till att sy matchställ.
– Det var jättesuccé direkt. Trots att vi saknade de skydd som används i dag var det hårda tag på planen och stun­dom nästa riktiga rallarslagsmål. Även på läktaren gick det vilt till. Knappast lika rumsrent som nu för tiden, minns Kalle med ett leende.
Kalle växte delvis upp utomlands, då pappa Lars­Erik jobbade för bland annat SIDA innan familjen hamnade i Oskarshamn där han bland annat var sjukhusdirektör under en period.
– Under flera år bodde vi i Kenya och där väcktes intresset för vatten­aktiviteter. Inledningsvis var det mest vanlig surf som sedan utvecklades till både segling och vindsurfing på bland annat Indiska Oceanen och Röda havet utanför Saudiarabien.
Efter uppväxt och skolgång i Oskarshamn tog Kalle så småningom anställning som skeppare på charter­båtar i bland annat Västindien. När det blev dags att återvända till Sverige hamnade Kalle och hans fru, som också har sina rötter i Oskarshamn, i Halmstad. Där har han fortsatt att hålla till vid havet och utövar numera vattensport året runt.
– Det är kärleken till havet som jag dras till, hela den miljön. Det är en frihetskänsla där man är ensam med elementen. Det är verkligen här och nu. Vissa håller på med yoga för att koppla bort allt runt omkring – jag gör det här, förklarar Kalle entusiastiskt.
När han pratar om kampen med elementen syftar han främst på kite­surfing. En ständigt växande och allt mer populär aktivitet som etablerades på allvar i Sverige i början av 00­-talet. Att ta sig fram på en liten bräda över vattnet, och till viss del i luften, med hjälp av en drake i långa linor ser Kalle som den ultimata frihetskänslan.
– Det är svårt att beskriva. Att vara så utlämnad och samtidigt ha kommando över situationen ger en otrolig kick. Dessutom är det en akti­vitet som utövas i fantastiskt vacker miljö, konstaterar han.
Intresset för kitesurfing var också anledningen till att han grundade före­taget Kitekalle för nio år sedan. Sedan dess verksamheten utvecklats ordent­ligt och Kitekalle har numera kurser i kitesurfing i Båstad, Halmstad, Falkenberg, Göteborg och på Öland. Företaget arrangerar även utbildning och event inom stå upp paddling, SUP, och vågsurfing samt resor runt om i världen för olika typer av vatten­ aktiviteter.
– Under sommaren försöker jag passa på att besöka kitesurfingskolan på Öland i samband med att jag är i Oskarshamn och hälsar på pappa som fortfarande bor kvar, berättar Kalle Svensson och tillägger:
– I framtiden skulle det kanske vara aktuellt att arrangera event inom exempelvis SUP även i Oskars­hamn om det finns intresse. Förut­sättningarna kan ju inte vara bättre med hav och skärgård alldeles inpå knuten.

Text: Mikael Bergkvist
foto: Niclas Holst & privat

KALLE SVENSSON
Ålder: 52 år
Familj: Hustru Ann-Charlotte och barnen Primus, 23, Joar, 21 , Gilda,17 samt hundarna Quizzy (Ridgeback) och Valentino (Petite Brabancon)
Bor: Hus i Snöstorp i Halmstad
Kalles bästa sommartips i Oskarshamn:
• Blå Jungfrun – gå längst upp på västra sidan och se om du hittar den naturformade stolen och njut av solnedgången.
• Furön – om du vill ha lite dramatik och vågor; besök ön en dag när det blåser hård NO vind och njut av vågorna mellan Furön och Finnrevet på SO sidan. Välj en dag med vackert väder om du vill strosa runt och känna Furöns historia.
• Stångehamn och Enegatan är också alltid värda ett besök för den vackra skärgårds- naturen.

KITESURFING
– Kitesurfing/kiteboarding har funnits länge. Det användes av kineserna redan på 1200-talet för att driva de kanoter som transporterade varor över vattnet. Kitesurfing som extremsport började utvecklas på 1970-talet och hade sitt stora genombrott i slutet av 80-talet. I dag är det en snabbt växande sport med utövare över hela världen. Utvecklingen har gått fort de senaste 10 åren och säkerheten i utrustningen har prioriterats.
– På Öland har Kitekalle sin bas vid Kleva där kitekurserna huvudsakligen hålls. Men även på andra platser beroende av vind och väder.
– Mer information om kitekurser på www.kitekalle.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.